ФИФА остана в ръцете на швейцарец (ОБЗОР)

ФИФА остана в ръцете на швейцарец (ОБЗОР) | StandartNews.com

В първия си ден като шеф Джани Инфантино ще рита топка в офиса

Изненадващо или не, Джани Инфантино е новият президент на ФИФА. Швейцарецът с италиански произход спечели президентски избори за наследник на сънародника му Сеп Блатер днес след дълго гласуване. Инфантино спечели изборите на втори тур със 115 гласа от общо 207. Неговият основен противник шейх Салман бин Ебрахим ал Халифа получи 88 гласа. На втория тур принц Али получи едва четири, а Жером Шампан нито един.

В първия кръг от гласуването никой не събра две трети от гласовете, а Джани Инфантино изпревари шейх Салман с 88 гласа срещу 85. Петият кандидат за поста – южноафриканецът Токио Сексвале, се отказа преди самото гласуване, според кулоарните слухове – за да си спести срама да остане капо. Интересен факт е, че Инфантино обещал с усмивка по време на изборите, че ако бъде избран, то в първия си ден ще рита мач в офиса в Цюрих. "Благодаря ви. Ще искам да изградя една нова ера, в която ФИФА ще бъде в центъра на вниманието", заяви през сълзи Джани.

Преди изборите пък ФИФА прие пакета от реформи, чиято цел е да изкоренят корупцията от световната централа, заради която избухна скандалът със Сеп Блатер и с Мишел Платини. Притиснати от прокурорското разследване в САЩ, 179 от участниците одобриха промените, против бяха само 22 (одобрение от 89%). Така занапред Изпълкомът се преимунува на Съвет на ФИФА, а властта му частично се децентрализира. Президентската власт се ограничава – един човек ще може да заема поста максимум 12 години, задължително ще обявява всичките си доходи и ще се занимава предимно със стратегическото планиране. И.д. генсекът на ФИФА Маркус Катнер предупреди, че за периода 2015-2018 г. ФИФА се очертава да е на червено с около 500 млн. долара. Досегашният президент Сеп Блатер изгледа изборите по телевизията в дома си в Цюрих.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай