ФИФА би дузпата на Сеп и Платини за 8 години (ОБЗОР)

ФИФА би дузпата на Сеп и Платини за 8 години (ОБЗОР) | StandartNews.com

Сигурен бе, че ще му се размине, обяви адвокатът на Блатер

Футболът се отърва от Сеп Блатер и Мишел Платини. Дългогодишните шефове на ФИФА и УЕФА отнесоха осемгодишна забрана за практикуване на каквато и да е дейност, свързана с най-популярната игра. Наказанието може да се счита и за доживотно заради напредналата възраст на швейцареца, който е на 79. Ситуацията на бившия халф на "Ювентус" също не е много по-добра. Когато наказанието му изтече, той ще е вече на 68.

Омаскарените босове трябва да платят и тлъсти глоби. Блатер ще се бръкне 50 000 швейцарски франка, а доскорошната му дясна ръка Платини - 80 000. Етичната комисия на ФИФА взе тежката си дума и сложи край на царуването на самозабравилите се шефове. Така уби и мечтите на Сеп да си тръгне с високо вдигната глава през парадния вход въпреки обвиненията в корупция. Той се надяваше до последно да предаде щафетата на наследника си по време на предстоящите избори на 27 и 28 февруари 2016 г. Ситуацията на Платини е още по тежка. Мечтата му Франция да домакинства на Европейско първенство се изпълни, но за негово нещастие ще наблюдава шампионата по телевизията като фен. Причина за гръмовното падение се оказаха прословутите 2 млн. долара, които швейцарецът мушна нелегално в джоба на френската си дружка. Двамата се опитаха да замажат положението с оправданието, че договорката им била устна и затова липсва каквато и да е документация по случая. В крайна сметка това не успя да смили шефа на Етичната комисия Ханс-Йоахим Екерт. "Господин Блатер се озова в ситуация на конфликт на интереси, но въпреки това продължи да упражнява дейността си в организацията, с което наруши член 19 от правилника. Неговите действия не показаха ангажираност към етическите норми, с което наруши законите и правилата на организацията. Освен това той злоупотреби с позицията си на президент на ФИФА, с което наруши член 13 от Основните правила на поведение", гласи част от изявлението на комитета. Самият Блатер остана повече от бесен, че медиите се добраха до решението преди него. На всичкото отгоре адвокатът на Сеп призна, че клиентът му е бил напълно сигурен, че ще бъде оправдан по обвиненията. "Той беше уверен, че няма да получи наказание, защото на изслушването членовете на етическата комисия се съгласиха с мотивите му", разкри адвокатът. Пред Блатер и Платини все пак стои малка надежда за измъкване от ситуацията. Те могат да обжалват решението на комисията, като последна спасителна сламка се явява Арбитражния съд по спорта (CAS). За тяхно нещастие обаче проблемите им със закона далеч не се изчерпват с това.

Двамата са разследвани от швейцарските власти за финансови злоупотреби с парите на ФИФА, както и въртене на схеми с телевизионни права. Швейцарецът и трикратният носител на "Златната топка" вече са считани за бити карти, а път за реабилитация няма.

Швейцарецът: Превърнаха ме в боксова круша

"Превърнаха ме в боксова круша", проплака Сеп Блатер по време на пресконференцията, която даде относно осемгодишното му наказание да не се занимава с футбол. Президентът в оставка на ФИФА бе в окаяно състояние. 79-годишният Сеп се яви пред медиите небръснат, с лепенка на дясната буза, а охранителите му го поддържаха. "Съжалявам за футбола и за членовете на ФИФА. Съжалявам и за начина, по който се отнасят с мен, в свят изпълнен с хуманитарни качества. Ще продължа да се боря за себе си и за футбола. Неприятно ми е, че бях превърнат в жертва на организацията, на която служех с цялото си сърце в продължение на 41 години", отсече изнемощелият Сеп. "Срам ме е, че не се съобразиха с представените доказателства. Аз продължавам да съм президент на ФИФА. Този комитет няма право да се изправя срещу президента. Само Конгресът може да ме махне. Сигурен съм, че съдбата ми бе решена още преди изслушването на 18 декември. Това е една маневра, която цели да ме извади от света на футбола", сопна се ядосаният Блатер, който всячески се опита да се направи на невинна жертва. Омаскареният футболен бос се оплака, че семейството му е жертва на постоянни подигравки, а същата съдба сполетяла и близките на неговите съратници. Той също съжали, че заради всичките си неволи вече няма как да приложи грандиозните реформи, които планувал. В края на пресконференцията 79-годишният швейцарец влезе в ролята на Арнолд Шварценегер от легендарния филм "Терминатор" и се закани с култовата реплика: "Ще се върна".

Това е маскарад, скочи французинът

Получилият осемгодишна забрана да се занимава с футбол Мишел Платини скочи на Етичната комисия на ФИФА и я засипа с обвинения. "Никак не съм изненадан. Процедурата стартирана срещу мен е пълен маскарад. Всичко е нагласено, за да съсипе името ми. Това идва от организации, с които съм напълно наясно. За мен те са лишени от каквато и да е легитимност или правдоподобност", нахвърли се трикратният носител на "Златната топка" в изявление за "Франс Прес". Доскорошната дясна ръка на Сеп Блатер отказа да се признае за победен и се закани, че ще се бори до самия край. Легендарният халф получи сериозна подкрепа от някои от най-влиятелните хора във френския футбол. Босът на "Лион" Жан-Мишел Ола бе един от първите, които се хвърлиха на амбразурата да бранят другаря на Боби Михайлов. "Това е напълно несправедливо решение и всичко знаем защо е така. Целта е Мишел да бъде спрян от участие в президентските избори на ФИФА и това силно ме разочарова", обяви собственикът на "хлапетата, цитиран от "lequipe". Бившият селекционер на "петлите Реймон Доменек също се застъпи за президента на УЕФА. "Блатер е тоталният господар. Той взима решенията. Платини просто попадна на грешното място в грешното време. Той ще се завърне, но вероятно ще е твърде късно", заяви треньорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай