Вторник,

ФИФА натиска ЦСКА-София да плаща

От: Пламен Вълков -
ФИФА натиска ЦСКА-София да плаща
A
A
A

Световната футболна централа (ФИФА) обяви, че приема сегашният клуб ЦСКА-София като правоприемник на стария клуб, който бе обявен в несъстоятелност и поради тази причина „червените“ ще трябва да плащат стари задължения към бивши футболисти. Това става ясно от решение свързано с жалба на Нилсон Антонио, според което ЦСКА-София ще трябва да плаща доста солидна сума на играча. Подобно решение е взето и за Бернадро Тенгариня.

Решението, свързано с Нилсон Антонио, е взето на 9 август тази година, а според информация на dsport то вече е обжалвано от ЦСКА-София в КАС, тъй като може да нанесе сериозен финансов удар по клуба.

Според него ЦСКА-София дължи на футболиста общо 286 001 евро, а освен това трябва да плати съдебни разходи на стойност 2 000 швейцарски франка. Също така е наложена глоба от 20 000 швейцарски франка, която трябва да бъде платена на ФИФА.

Световната футболна централа е дала срок от 30 дни за изплащане на задължението иначе на ЦСКА е трябвало да бъде наложена забрана за картотекиране на футболисти до изчистване на дълговете. Обжалването пред КАС обаче за момента стопира тази санкция.

От ЦСКА-София твърдят, че нямат правна, финансова и организационна връзка с първоначалния длъжник „ПФК ЦСКА АД“ и новия клуб „ПФК ЦСКА-СОФИЯ“. По специално е посочено, че новия клуб е правоприемник на Литекс и предоставя следното обяснение: „През сезон 2015/2016 клуб „Литекс Ловеч” беше отстранен от Първа лига на България. В началото на сезон 2016/2017 група предприемачи закупиха фирма „ПФК Литекс Ловеч АД“ и юридическото лице зад клуба Литекс Ловеч. Основната идея на тези предприемачи беше да създадат клуб, който поддържа и отразява историческата спортна история на бившия клуб, който по това време вече е обявен в несъстоятелност и не развива организиран футбол.  Следователно на 2 юни 2016 г. предприемачите смят името на компанията „ПФК Литекс Ловеч АД ” на „ПФК ЦСКА-София ЕАД”. Новият клуб взема участие в новосъздадената Първа лига на България (сезон 2016/2017) със спортния лиценз на клубът Литекс Ловеч.

В същото време обаче ФИФА отсъджа, че новия клуб ПФК ЦСКА-София ЕАД трябва да се разглежда като спортен наследник на длъжника. Дисциплинарната комисия счита, че фалитът на първоначалния длъжник не освобождава автоматично своя спортен наследник ПФК ЦСКА-София от задължението да се съобрази с решение на КАС от 2015-та година, с което трябва да плати задълженията към бившите играчи.

„ПФК ЦСКА-София, трябва да се счита за спортен наследник на оригиналния длъжник, ПФК ЦСКА София, въз основа на следните елементи - самият нов клуб признава, че когато групата предприемачи са закупили компанията „ПФК Литекс Ловеч АД“ - юридическото лице зад клуба Литекс Ловеч - в началото на сезон 2016/2017, основната идея е била да се поддържа и отразява историческия спорт история на първоначалния длъжник, който вече е обявен в несъстоятелност. Цветовете, използвани от оригиналния Длъжник и новия Клуб са идентични, както и логото, адреса и стадиона. Освен това имената на двата клуба са сходни, а според официалния сайт на новия клуб споделят същата история и спортни постижения“, се казва в становището на ФИФА.

В момента спорът за задълженията към Нилсон Антонио и Бернардо Тенгариня вече са обжалвани в КАС, но ако в крайна сметка съдът в Лозана приеме решението на Дисциплинарната комисия на ФИФА за меродавно то това ще бъде сериозен финансов удар по ЦСКА. Така освен задълженията към двамата футболсити е възможно и други бивши състезатели да се включат с финансови претенции към клуба, а вече ще има прецедентно решение, върху което могат да стъпят.


Всички новини от категория Спорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички