"Фейенорд" остави щети за €3 млн в Рим

"Фейенорд" остави щети за €3 млн в Рим | StandartNews.com

Идолът Джани Моранди плаче край потрошен фонтан

Властите в Рим оцениха на 3 млн. евро щетите, които са нанесли феновете на "Фейенорд" с вакханалията си "Пиаца ди Спаня". С толкова са били ощетени магазините в района, които бяха принудени да затворят врати.

Холандците вилняха два дни поред покрай мача на любимците си с "Рома" (1:1). Първо те се биха с полицията на "Кампо деи фиори" в сряда, а в четвъртък ексцесиите се повториха край Испанското стълбище. Сериозно е пострадала една от емблемите на Вечния град - Баркачия. Фонтанът е с трайни увреждания, след като от него са отчупени парчета. За капак "лалета" го засипаха с боклуци и уринираха вътре.

"Истинско изнасилване!", бе оценката на археолозите, които прегледаха щателно творението на Бернини.

Певецът Джани Моранди избухна в сълзи, след като дойде, за да види какво са сторили хуните от Холандия. "Шокиран съм! Как може да се посегне на нещо, което е толкова красиво", ядосваше се Джани.

Едно от откъртените парчета от Баркачия е било ползвано, за да се удари с него полицай.

Наскоро частен фонд плати 200 000 евро, за да може произведението на изкуството да бъде реставрирано. Сега не е ясно дали то отново ще върне блясъка си.

Кметът на Рим Марино поиска оставката на префекта, който е подценил заплахата от холандските ултраси. Премиерът Матео Ренци обяви възмущението си пред RAI2. "Останах без думи, когато видях становището на "Фейенорд". Винят организацията! Нима някой може да спре пияниците и тези, които трошат", обяви Ренци и поиска официално извинение. Такова дойде от посолството в Рим. Не е ясно обаче дали Холандия ще се бръкне с исканите 3 млн.

Вижте кадри от погрома в нашата галерия

Фонтанът Баркачия е едно от най-известните творения на Пиетро Бернини. Името му идва от формата на преливащ кораб. Той е построен по поръчка на папа Урбан VIII. Пиетро го довършва през 1627 г. с помощта на сина си Джовани Лоренцо. Видът му е избран, защото по това време река Тибър често заливала града до Испанското стълбище и лодката стояла над водата. Английският поет Киийтс твърди, че чува шума му на смъртния си одър. Така се ражда епитафията на гроба му: "Тук лежи онзи, чието име е написано от водата".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай