ФБР точи ножа на Кайзера и Нирсбах

ФБР точи ножа на Кайзера и Нирсбах | StandartNews.com

Битка за власт принуди шефа на съдиите да си подаде оставката

ФБР погна и немския футбол. Властите в САЩ са решени да разнищят скандала около купените гласове, които направиха Германия домакин на Световното през 2006 г. Местната федерация платила на ФИФА 6,7 млн. евро, за да си осигури нужните вотове. Скандалната схема се появи на бял свят в края на миналата година и коства главата на вече бившия бос на футболната федерация Волфганг Нирсбах. Освен него в центъра на бурята попадна и Франц Бекенбауер, който е считан за основния двигател зад врътките. До този момент единствено швейцарските власти работиха по случая. За нещастие на Кайзера и неговите дружки нещата вече стават груби, след като ФБР обяви, че поема случая.

Федералното бюро се заема и с други две мръсни далавери на ФИФА. Първата е съмнителното плащане на 10 млн. долара от страна на ЮАР към Джак Уорнър и неговата клика с цел купуване на гласове за домакинството на Мондиала през 2010 г. Втората е отново свързана с ексбоса от Тринидад и Тобаго, който получи ТВ правата за Световното на тепсия от Сеп Блатер. Друг скандал също разтресе футбола в Германия. Шефът на съдиите Хербет Фандел изненадващо подаде оставка и обяви, че напуска поста си след края на сезона.

Според медиите в страната причината за шокиращото му решение се крие в Хелмут Круг, който също заема ръководен пост в съдийската комисия. Двамата се впуснали в безмилостна битка за цялата власт в ключовото футболно звено. За нещастие на Круг обаче шансовете му оглави реферите с минимални. 59-годишният шеф е обвиняван, че оказва тормоз върху тях и влияе на решения им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай