ESPN: Приказните сестри от България

Специален материал на телевизията за фамилия Малееви

ESPN: Приказните сестри от България | StandartNews.com

Феноменалната тенис фамилия Малееви зае централно място на сайта на американската телевизия ESPN.

В продължение на 23 години те бяха в елита на световния женски тенис, като най-голямата сестра Мануела стигна и до Топ 3 на световната ранглиста.

И всяка от тях успя да стигне до най-добрите шест на върха на ранглистата, дори и повече от това - те бяха елит!", написа ESPN.

Началото беше от майка Юлия Берберян. Тя доминира на тенис сцената в комунистическа България през 60-те години и беше шампион на страната си. Но не успя да се състезава извън границите на родината си. Дъщерите й обаче минаха тези граници и постигнаха нещо голямо за останалата част от нацията."

Пробивът на Мануела изобщо не бе бавен, тя спечели "Ориндж Боул" на 12 години, а след това отпразнува и юношеската титла на "Ролан Гарос". Два сезона по-късно тя е вече пълноправна част от елита и на 18 г. победи легендата Крис Еверт, след което стига до четвъртфиналите на "Уимбълдън". Върхът е през 1984-та и 1985 г., но най-добрият спомен за самата нея остава бронзовия медал за България на игрите в Сеул 1988. Мануела се оттегли като част от топ 10 през 1994-а след една страхотна кариера."

"Също с добра физическа сила като Мануела, на 21 години тя вече бе достигнала четвъртфиналите във всеки от турнирите в Шлема и бе №6 в света. Играеше заедно със сестрите си, а и ги биеше - както в Монреал през 1991 г., където победи и двете, преди да стигне до финала. , е коментарът за Катерина.

"Най-младата от Малееви беш може би най-талантливата от трите, но имаше неприятен малшанс с травми в кариерата си. Контузия на рамото я преследваше и дори я отведе до операционната. Заради нея не игра в продължение на 11 месеца. Не успя след това пак да се върне до нивото, което я отведе до №4 в ранглистата, както през 1996 г.

Американската спортна телевизия е категорична - това са феноменални сестри тенисистки, чието постижение едва ли някога може да бъде повторено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай