Джокович бесен, остри думи за "Уимбълдън"

За първи път след от Втората световна война играчи не получават разрешение да участват заради своята националност

Джокович бесен, остри думи за "Уимбълдън" | StandartNews.com

Новак Джокович определи решението на "Уимбълдън" да забрани на тенисисти от Русия и Беларус да участват на турнира от Големия шлем като „безумно“, предаде БГНЕС.

Ол Ингланд Клъб обяви противоречивото решение в сряда в отговор на руската инвазия на Украйна. Това означава, че световният номер 2 Данийл Медведев и петата в ранглистата при дамите Арина Сабаленка няма да участват в надпреварата. 

“Уимбълдън” се превръща в първия тенис турнир, който забранява включването на индивидуални тенисисти от двете страни и е първият път след от Втората световна война, когато играчи не получават разрешение да участват заради своята националност. АТП и УТА порицаха Ол Ингланд Клъб за тяхната позиция.

Световният номер 1, който надви Ласло Джере в откриващия си мач на домашния турнир в Белград в сряда, сподели, че не може да подкрепи изхвърлянето на тенисисти от Русия и Беларус от “Уимбълдън” 2022. „Винаги ще порицавам войната, никога няма да я подкрепям, след като самият аз бях дете на войната. Знам каква емоционална травма оставя това. Всички знаем какво се случи в Сърбия през 1999. На Балканите преживяхме няколко войни в последните години. Въпреки това, не мога да подкрепя решението на “Уимбълдън”, мисля, че е безумно. Когато политиката се намеси в спорта, резултатът не е добър“, сподели той пред журналисти след трудния си трисетов успех на старта в Сърбия.

Тазгодишното издание на турнира ще се проведе между 27 юни и 10 юли. Освен Медведев и Сабаленка, при мъжете останалите ключови отсъстващи ще са Андрей Рубльов, Карен Хачанов и Аслан Карацев, докато при жените това ще са Анастасия Павлюченкова и Виктория Азаренка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай