Държавата дава 30 млн. за децата във футбола

Няма да плащаме само за татусите, категоричен е Бойко Борисов

Държавата дава 30 млн. за децата във футбола | StandartNews.com

До 30 милиона лева годишно държавата е готова да дава за децата, които тренират футбол по клубовете у нас. Това предложение лансира министър-председателят Бойко Борисов след срещата с босовете на Лудогорец, Левски, ЦСКА, БФС, министерството на младежта и спорта, МВР и главния прокурор.
Идеята е всички детски формации на тимовете от Първа, Втора и Трета лига на България да бъдат обезпечени изцяло от държавата. "Исках да обърна внимание на всичките клубове, без да става голям панаир. Исках да покажа и респект към хората, които си харчат парите за футбол. Не искахме да се месим в дейността на БФС, но да изкажем своите виждания за следното: първо, ако така се развива детско-юношеския футбол, няма да стане, макар сега терените са много по-добри, отколкото по времето, когато Гибона играеше. Децата трябва да се подготвят без такси, повтарям, без такси", обяви Борисов.
"Както каза финансовият министър, за децата няма да инвестираме само в татуировки. Говоря за всички деца. Като правителство инвестираме в образование, а спортът и физическата подготовка също е елемент от него. Чувам, че сега се събират такси, плащат се турнири.
Ако БФС седне и направи сметка за Първа, Втора и Трета лига на отборите колко им струва издръжката на отборите до 12, 16 или 18 години, ще се дадат тези пари. Колкото и да са - 15, 20, дори 30 милиона лева", заяви Борисов. "А не поотделно. Да направят система и да кажат. Това ще даде резултат след 3-4 години. Разбира се, ще има методисти, които ще започнат да гледат, да следят дали се изразходват целесъобразно бюджетите.
Ние искаме да се погрижим за децата, за да не се налага да плащат такси, за да има всяко дете екипче. Като имаме тази система, да видим дали ще свърши работата. Ако не свършат работа, следващата година няма да им дадем. Сега даваме пари за топки, за лагери. Това са нашите дечица. Без татуировките всичко друго ще го осигурим", обеща Борисов.
"Целта е да направим силен национален отбор, както и база по-добра. Това може да се постигне, когато хората тръгнат масово на мачове, когато не ги е страх от агитките. За МВР е най-лесно да ги респектира, но просто исках да сложа рамка, че ако има подобна осъзната рамка с подобни процеси", добави премиерът.
Реализира ли се идеята на Борисов всяко семейство с дете, трениращо футбол, ще пести минимум по 1000 лева на година, или приблизително две минимални работни заплати. Това е така, защото в момента средната месечна такса за посещения на малчуган във футболна школа е 60 лева. Отделно от това родителите купуват минимум по два чифта футболни обувки на година. Също така семействата са принудени да плащат и за тренировъчни лагери, които не са под 250 лева на дете. При някои ситуацията е дори по-тежко, защото се налага родителите да си плащат и екипировката, която не е под 150 лева на дете. В нея влизат минимум екип, къси гащета, калций, анцунг и футболни кори. Понякога се налага родителите да плащат пътните за гостуване в друг град. По този начин има много голяма вероятност да се излюпят много талантливи деца, които до момента не са тренирали футбол, заради безпаричието на семейството си и да бъдат открити за големия футбол.

Пръскат луди пари за шанс да се докоснат до еврограндове

В последните години стана много често срещано явление европейски грандове като Милан, Интер, Ювентус, Реал Мадрид, Барселона да организират кампове за малки таланти в България. Всяко дете може да пробва късмета си да се пробва и ако бъде харесано от редица специалисти да бъде поканено на проби в съответния европейски колос. Така се случи с няколко българчета в последните години. Те изживяха своята мечта. Но, за да стигнат до там, им бяха нужни не само футболният талант, който притежават. А и солидна сума. Тъй като само за участие в тези кампове родителите на всяко дете трябва да се бръкнат с минимум 500 лева. В зависимост от дестинацията и други фактори цените могат да скочат и до 800 лева за дете. Разбира се, в тази пакети влизат пълна екипировка, спане, храна и всичко необходимо за детето.

Едно от тези българчета, които успяха да осъществят мечтата си е 13-годишният халф Мерт Дормуш. Той изкара проби в гранда от Италия Милан. “Там всичко е на много по-високо ниво. Изкарах шест дни там – имах преводач, шофьор, специалист, който се грижеше за мен. Държат много на дисциплината – казаха ми да използвам телефона си само в свободното време и да съм концентриран върху футбола. Тренировките в Милан нямат нищо общо с тези в Ловеч. Заниманието в Литекс протича със загрявка, която си я знаем наизуст, след което играем мачле. В Италия тренировката е съвсем различна. Докато в Ловеч имаме само един треньор, в Милан за моята възраст има един главен треньор и отделни треньори за различните аспекти от играта. Вратарите там също имат специалист, който се занимава само с тях. В Ловеч вратарите са без отделен треньор. Българският треньор почти не дава указания, докато италианските непрекъснато спират играта и обясняват кое как да се направи. Италианският треньор не млъква час и половина да наставлява”, сподели Мерт. “Храната в академията на Милан се готви специално за школата на Милан. Всичко е здравословно, като ти дават съвет кое и как трябва да ядеш. В Ловеч – пици и дюнери. Така е – до стадиона има грил и дюнери и почти всички след тренировка отиват там без да се крият. Някои си взимат дюнер, друг – кебапче и кола за пиене. От Ловеч следят какво се случва с мен, лично собственикът дойде преди заминаването ми за Италия – синът на Гриша Ганчев. Моето желание е да отида да играя в Милан”, добави тийнейджърът в "Спортал". “Нивото в българските школи е възможно най-ниското в Европа. Онзи ден един родител се записа за предстоящия камп на Милан в Панагюрище и сподели, че детето му тренира в “Славия”, където за 60 деца има само един треньор. Случвало се е италиански специалисти да ме питат: “Какъв е този действащ национал на България?! Той не става и за Серия “Ц” на Италия”. Това е действителен случай, свързан с конкретен футболист”, добави Ивайло Рачев, който представлява Милан за България.

350 млн. лева до момента вложени в бази и стадиони

Над 350 млн. лева е инвестирала държавата в спортна инфраструктува в последните 6 години
Отделно БФС получава годишно над 1 млн. лв за лагери от елитните юношески групи на които се правят и медицински изследвания на футболистите.
До идването на Красен Кралев начело на ММС най-популярният и най-масов български спорт не е получавал и стотинка от държавата.   

Другите спортове също заслужават подкрепа

Нормално би било държавата освен на футбола да помогне и на децата от другите спортове, коментират експерти идеята на премиера за подкрепа на детския футбол.
Практикуващите най-успешният ни отборен спорт в последните 20 години - волейбола с право биха се почувствал обидени, ако държавното рамо е само за футбола.
Таксите за деца трениращи волейбол също са почти толкова големи както и във футбола. Така между впрочем е и в баскетбола, леката атлетика и другите популярни спортове.
При адекватно разпределение на средствата може да се намерят и пари за още спортове, за да имаме наследници и на Любо Ганев, Георги Глушков и Стефка Костадинова. Най-простата формула това да се случи е като се субсидират само тези спортове в които има най-много млади таланти.

Венци Стефанов: Добра идея, но най-важен е контролът

Президентът на Славия Венци Стефанов подкрепи с две ръце идеята на премиера Бойко Борисов за подпомагане на ДЮШ във футболните клубове. "Разбира се, много се зарадвах като чух това нещо. Всички, които искат да помогнат за Детско-юношеските школи са добре дошли. Апелирам и подкрепям всяко едно такова действие", сподели Стефанов пред "Стандарт". Той обаче алармира. "Всичко това както звучи много хубаво, може да се обърне назад. Задължително е много строго да се контролират разходите на тези средства, защото знаете как в България никой "не обича да взима пари". Това е много ключово тази идея да се реализира", допълни Стефанов, чиято школа е една от най-продуктивните в последните години.
"За мен ДЮШ и първият отбор са еднакво важни. Те са взаимосвързани", добави Стефанов.

Барса и Реал правят от хлапета звезди  

Барселона и Реал (Мадрид) се смятат за клубовете с най-добри футболни школи в света.
Особено това важи за клубната академия "Ла Масия" на каталунците, създала Гуардиола, Шави, Пуйол, Иниеста, Фабрегас, Пике и разбира се Меси.
Школата е основана по идея на легендарния Йохан Кройф, който в края на кариерата си като футболист на Барса през 1979 г. предлага на клубния президент Хосеп Луис Нунес да създаде академия по модела на холандския Аякс.
От 1979 до 2009 г. точно 440 деца напускат домовете и семействата си, за да заживеят в академията. Около половината от тях са от Каталуня, а останалите са както от други части на Испания, така и от чужбина. От тези 440 таланти 40 стигат до първия отбор на Барса.
Преди 8 години "Ла Масия" се мести в комплекса "Сиутат Еспортива Жоан Гампер", носещ името на основателя на клуба. Днес там се подготвят абсолютно всички отбори на "Барса" - от детските състави до представителния мъжки тим. На тяхно разположение са девет тренировъчни игрища, предлагащи пълен комфорт.
Академията разполага с просторен корпус с жилищни помещения, столова, учебни аудитории и места за отдих, оборудвани с всевъзможни условия за развлечение.
В "Ла Масия" не практикуват организиран конкурс за прием. Клубът разполага с извънредно широка мрежа от скаути, които следят таланти от най-ранна детска възраст. Те систематизират и отсяват необходимата информация за всеки потенциален кандидат.
Най-перспективните деца получават покана за академията.
През 2009 г. Лионел Меси става първият възпитаник на "Ла Масия", който печели "Златната топка" за най-добър футболист в Европа, както и наградата на ФИФА за №1 в света. През 2010 г. академията на "Барселона" става първата футболна школа в света, от която са излезли и тримата финалисти в призовата тройка за "Златната топка" - Меси, Андрес Иниеста и Шави Ернандес.
Макар да не може да се похвали с успехите на "Ла Масия", школата на Реал също се радва на завиден престиж.
Ако родителите искат детето им да сложи екипа на "белия балет", трябва всеки месец да плащат 38 евро, като към това трябва да се прибави и таксата за записване, която е 35 евро. В тази сума влиза и осигурен екип и футболни обувки за тренировка.
Всяко пето дете в школата обаче е там благодарение на социални стипендии. Напоследък има квота и за малчугани на имигранти, чиито разходи също се поемат от държавата.
Футболните училища се ползват с подкрепата на община Мадрид, която поема 50% от разходите по игрищата и съоръженията.
В школата работят над 20 треньори, като почти половината са чужденци.
Целта на футболните училища на Реал е не само да тренира децата, а и да ги образова.
В крайна сметка по-малко от 10 на сто от възпитаниците на школата правят футболна кариера. Всички обаче до края на живота си се чувстват членове на семейството на Реал, а футболът остава любимо хоби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай