Драма в родния шахмат, какво става

Официална позиция на Българската федерация по шахмат

Драма в родния шахмат, какво става | StandartNews.com

Българската федерация по шахмат 2022 изпрати официална позиция до медиите по повод ситуацията в този спорт у нас, след като напоследък бяха записани редица успехи - най-вече от Нургюл Салимова и Белослава Кръстева.

От съобщението става ясно обаче, че драмите нямат край и разцеплението продължава. 

"Създадена е нова организация с претенции да ръководи шахматистите. Последната такава, основана от три клуба, побърза да призове всички наши членове да отидат при нея, защото това била единствената възможност за тях", алармираха от БФШ 2022. 

Позицията на БФШ 2022:

"​През последните месеци шахматът е във фокуса на общественото внимание.
 
Успехите на наши водещи състезателки, в лицето на Нургюл Салимова и Белослава Кръстева, са причината за засилен интерес към нашия спорт. В качеството ни на лицензирана федерация, ние осъзнаваме отговорността си пред българските шахматисти. При пълно спазване на законодателството изпълнихме целия Държавен спортен календар за 2023 година, като предстоят последните държавни шампионати – по ускорен шахмат и блиц, насрочени за 18 и 19 ноември в София. 

Подкрепата за водещите ни състезатели също е налице – бяха гласувани персонални награди за тях и треньорите им. Освен това те бяха предложени за награждаване от Министерството на младежта и спорта. 
Използваме случая да благодарим на министър Димитър Илиев, който, заедно с екипа си, показва истинска загриженост за шахмата. В рамките на годината наши състезатели предстои да вземат участие и на Световните първенства до 8, 10 и 12 години в Шарм ел шейх, и до 14, 16 и 18 години в Монтесилвано, Италия. Вярваме, че успехите ще продължат като логично следствие на постепенното възраждане на българския шахмат.
 
Знакови са усилията, които БФШ 2022 полага, за да се преодолее инициираното от определени лица разделение у нас, довело до неучастие на най-силния ни отбор на Световното отборно първенство за жени в Полша. Тези усилия се изразиха и в писмото, което отправихме преди броени дни към БФШ 64 за сформиране на работна група и съвместно кандидатстване за членство в Международната шахматна федерация (FIDE). 

Вместо това продължи създаването и роенето на нови организации с претенции да ръководят шахматистите. Последната такава, основана от три клуба, побърза да призове всички наши членове да отидат при нея, защото това била единствената възможност за тях. 

В същото време ние отново призоваваме за единство, за участие на всички в събранието, което ще проведем през март 2024 година, за съвместна работа в интерес на българския шахмат. 

Благодарим на г-н Милен Василев за успешната кореспонденция с президента на Европейския шахматен съюз г-н Зураб Азмайпарашвили, довела до право на участие на български отбор за жени на Европейското първенство през ноември в Будва, Черна гора. 

Това би могло да бъде стъпка във вярната посока на обединение, ако протегнатата от нас ръка бъде поета и такъв отбор бъде сформиран съгласно законовите изисквания. Вярваме, че само с общи усилия България може да заеме своето достойно място на световната и европейската шахматна карта. Последните резултати ни задължават да го сторим!
 
Благодарим на Международната федерация по шахмат (FIDE), която регистрира нашите документи за членство за включване в дневния ред на предстоящата Генерална асамблея".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай