Дишат му прахта: Меси със седма "Златна топка"

Аржентинецът триумфира в анкетата на "Франс Футбол"

Дишат му прахта: Меси със седма "Златна топка" | StandartNews.com

Седма "Златна топка" за Лионел Меси. Аржентинецът изпревари Роберт Левандовски и отново след 2019 г. триумфира с най-важния индивидуален приз в световния футбол.

През 2021-а година Меси вдигна Копа Америка, която е и първият му трофей с националния отбор на Аржентина. Той стана и голмайстор на испанското първенство с 30 попадения. 

Така Меси вече води с две "Златни топки" на големия си съперник Кристиано Роналдо, който е печелил отличието пет пъти. Португалецът остана на шеста позиция в класацията, като дори не присъства на церемонията.

Галавечерта се проведе в парижкия театър "Шатле". Зад Меси и Левандовски се нареди халфът на "Челси" Жоржиньо.

Левандовски за пръв път попадна сред първите трима в анкетата, а освен това спечели и приза за най-добър нападател.

Постиженията на Левандовски през изминалите 11 месеца също са впечатляващи. Той счупи рекорда на Герд Мюлер за най-резултатен сезон в Германия, като наниза 41 попадения за "Байерн" Мюнхен. 

Жоржиньо пък триумфира с "Челси" в Шампионската лига, а с Италия стана европейски шампион.

За пръв път от 2010 г. Кристиано Роналдо е извън Топ 3. Малко преди церемонията той разбуни духовете с публикация в социалните мрежи, с която отговори на главния редактор на "Франс Футбол" Паскал Фере. Наскоро Фере каза, че португалецът му доверил, че единствената му амбиция е да завърши кариерата си с повече "Златни топки".

"Днешният резултат обяснява изказванията на Паскал Фере от миналата седмица, в които той твърди, че съм му доверил, че единствената ми амбиция е да завърша кариерата си с повече "Златни топки" от Лионел Меси. Паскал Фере лъже, за да популяризира себе си и да рекламира изданието, за което работи. Неприемливо е човекът, отговорен за присъждането на такава престижна награда, да лъже по този начин, проявявайки абсолютно неуважение към някой, който винаги е уважавал "Франс Футбол" и "Златната топка". Днес той отново излъга, оправдавайки отсъствието ми от церемонията с несъществуваща карантина", написа Роналдо.

Недоволство преди церемонията имаше и от страна на Левандовски. Полякът бе считан за фаворит през 2020 г., когато помогна на "Байерн" да спечели Шампионската лига. Тогава обаче бе решено да не се присъжда "Златна топка" заради пандемията.

"Това, което стана миналата година е срамно, когато се реши да не се връчва награда. Но се радвам, че присъствам тази година", каза Лева.

Самият Меси също се включи с коментар по темата. Той призова "Франс Футбол" да връчи наградата за миналата година на Левандовски. 

ВИЖ ОЩЕ: Седма "Златна топка". Меси отново на върха

"Казах на Роберт, че за мен е прекрасно да достигна до финала с него. Целият свят е наясно, че миналата година той трябваше да спечели наградата. Смятам, че "Франс Футбол" са длъжни да ти връчат наградата. Тя е твоя, ти си я заслужи и трябва да си я вземеш вкъщи", каза Меси по време на награждаването.

"Много съм щастлив да съм тук. Радвам се, че отново се борих за този трофей. Преди две години казах, че това са последните ми години. Не знам колко още ми остава, но се надявам да е много, защото аз се наслаждавам на футбола. Благодаря на всички мои съотборници и треньори", каза големият победител при награждаването.

"Искам да благодаря специално на всички мои съотборници в националния отбор в Аржентина, защото за мен спечелването на Копа Америка беше много специално. Тази година изпълних най-голямата си мечта. Още по-специално беше, че децата ми и жена ми присъстваха на финала срещу Бразилия", добави Меси.

Наградата "Копа" за най-добър млад футболист отиде при 19-годишния полузащитник на "Барселона" Педри Гонсалес. Той стана най-младият играч, стартирал в елиминационен мач на европейско първенство.

Трофеят "Яшин" за най-добър вратар е за Джанлуиджи Донарума.

За трети път бе връчена и "Златна топка" за жени. Тя е за звездата на "Барселона" Алексия Путеяс. 

За първи път "Златната топка" е връчена през 1956 година на Стенли Матюс, а през 1994 година големият победител е Христо Стоичков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай