Човек пробяга маратона за под 2 часа

Елиуд Кипчоге влезе в историята във Виена

Човек пробяга маратона за под 2 часа | StandartNews.com

Кениецът Елиуд Кипчоге влезе в историята, като първият човек на планетата, който завършва маратонско бягане за под два часа. Под непрестанните аплодисменти на десетки хиляди зрители по трасето във Виена, 34-годишният кениец премина психологическата бариера, изминавайки класическата маратонска дистанция от 42,195 км за 1 час 59 минути и 40 секунди. 

Точно 41 елитни бегачи го съпровождаха поетапно през цялото време, за да поддържат темпото му, а водещата кола пред тях играеше ролята на щит срещу вятъра, освен това, проектираше на асфалта със зелен лазер къде точно трябва да се движат, за да се вместят във времето.

Австрийската столица беше избрана заради минималната часова разлика с тренировъчния лагер на Кипчоге в Кения, заради доброто надморско равнище и отличните за целта атмосферни условия.

През 2017 г. кениецът направи такъв опит на пистата за Формула 1 „Монца“, но тогава не му достигна съвсем малко – завърши за 2:00:25 часа, на 25 секунди от желаната цел. Той държеше и досегашния рекорд, поставен миналата година на маратона в Берлин, 2:01:39 часа.

Времето на Кипчоге сега няма да се счита за официален световен рекорд, заради пейсърите, които бягаха с него, и заради това, че специално организираното за него събитие не е от календара на ИААФ. 

Успехът на Кипчоге, обаче, предизвика еуфория сред сънародниците му, които се бяха събрали в центъра на Елдоред - градът, където Елиуд живее със семейството си. Хиляди симпатизанти по цял свят също ликуваха след историческото постижение на кениеца, който казва, че бяга, за да докаже, че човешките възможности нямат граници.

фото ЕПА/БГНЕС

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай