Четири пъти по-малко делегати на Великия събор на българите

Четири пъти по-малко делегати на Великия събор на българите | StandartNews.com

Варна. Варна отново събра нашите сънародници, пръснати по света, на втория велик събор на българите, който се откри във фестивалния и конгресен център. Делегатите са по-малко от 500 и 4 пъти по-малко отколкото се бяха събрали на първия събор през 2008 г., когато обявиха Варна за столицата на българите в чужбина.

Вторият велик събор бе открит от председателя на Асоциацията на българите акад. проф. Григор Велев, който посочи, че за изминалите 5 години от създаването на неправителствената организация, тя включва 57 землячески организации на наши сънародници, а в процедура за влизане в нея за още 34 такива. Асоциацията на българите по света ще обхване цялата българска диаспора на 5-те континента, каза председателят акад. Григор Велев.

Той посочи, че един от акцентите на двудневния форум ще бъде отново настояване пред българските институции за решаване на въпроса за възстановяване и признаване на българското гражданство на нашите сънародници. Той даде за пример Полша, която е възстановила гражданството на 6 млн. поляци, които живеят извън границата.

Акад. Велев постави отново остро въпроса за българите в западните покрайнини, които от 120 хил. насилствено прокудени и асимилирани, сега са останали 20 хиляди.

"Коя майка е раждала тези български управници, които нямат доблест да защитят нашите сънародници", попита риторично от трибуната акад. Велев.

Той критикува последните 4 правителства, които излизат с декларация, че България ще подкрепи Сърбия за членство в ЕС, но без да се решат лежащите въпроси, един от които е за българите в западните покрайнини.

Охранители на форума спряха българите от сдружение "Мост" в Македония, начело с Митко Георгиев, да издигнат трансперант с искане за оставка на българското правителство. Ние даваме цялостна подкрепа на студентите и протестиращите, каза Георгиев.

Оказа се, че техният протест в залата е спрян от фирмата на областния кординатор на ВМРО във Варна Живко Костадинов.

В следващия програмен период 2014/2020 г. има 58 милиарда долара за целия дунавски регион, каза от трибуната Николай Миркович, който е депутат и секретар, трети по ранг, в румънския парламент. Той призова да се работи в двете страни с общи проекти за част от тези пари. Миркович, който е генерал от запаса, каза че официално българите в чужбина са 7474, но неофициално са много повече.

България или Румъния милее повече за българите, попита ген. Миркович от трибуната и посочи, че на честването на 275 години от създаване на българската емиграция в Румъния в Тимишоара нашата страна е изпратила само зам.-шефа на българите в чужбина, а от румънска страна са били двама министри и десетима депутати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай