Вторник,

Българското първенство ще е с топката от Евро 2020

От: Пламен Вълков -
A
A
A

През сезон 2020/21 мачовете в българския шампионат ще се играят с топката, с която трябваше да се играе отложеното за догодина Европейско първенство.

Министърът на спорта Красен Кралев съобщи за подписания спонсорски договор между БФС и Българския спортен тотализатор. Той е на стойност 200 000 лева, с които ще бъдат закупени общо 1296 футболни топки.

Всеки тим от елита ще получи по 85 брандирани топки, а 106 са предназначени за треньорската школа.

Ето какво още написа Кралев чрез своя профил във Фейсбук:

За пета поредна година Министерството на младежта и спорта, Българският спортен тотализатор и Българският футболен съюз подкрепиха футболните клубове от Първа лига. Изпълнителният директор на БСТ Любомир Петров и и.д. президент на БФС Михаил Касабов подписаха спонсорски договор на стойност 200 000 лв., с който ще бъдат закупени общо 1296 футболни топки. С тях ще се играят мачовете от новия сезон 2020/2021.

От началото на шампионата ще бъде използвана официалната топка, с която трябваше да се играят мачовете на Европейското първенство по футбол, отложено заради пандемията от коронавирус. След обявена от БФС обществена поръчка, спечелена от фирмата с най-добро предложение, бяха осигурени 1296 броя Adidas Uniforia Euro 2020. Те ще бъдат предоставени на футболните клубове и треньорската школа на БФС в следващите дни. Получени бяха 4 оферти. Изборът бе направен от техническия комитет на БФС, който се председателства от техническия директор на централата проф. Лъчезар Димитров, а в състава му влизат националните селекционери Георги Дерменджиев и Александър Димитров, наставникът на „Ботев“ Пловдив Ферарио Спасов и спортно-техническият директор на „Локомотив“ Пловдив Георги Иванов.

Всеки тим от елита ще получи по 85 топки, брандирани с логата на тотализатора и Първа лига, а 106 ще бъдат използвани в треньорската школа към футболната централа. В сравнение с миналата година на отборите ще бъдат предоставени по 25 топки повече.

Целта на тази помощ към отборите е те да бъдат поставени при равни условия в течение на новия футболен сезон. Сигурен съм, че това е една от предпоставките за интригуващи мачове в Първа лига.

Любомир Петров изрази задоволството си, че продължава доброто партньорство между спортния тотализатор и футболния съюз. Той изтъкна, че БСТ ще получи площи за реклама по време на мачовете от шампионата.

От името на клубовете президентът на БФС Михаил Касабов благодари за подкрепата, която оказват ММС и БСТ на футбола в България.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички