Биляна Дудова получила знак от небето

Това разказа самата тя в интервю за бТВ

Биляна Дудова получила знак от небето | StandartNews.com

Знак от небето получила Биляна Дудова, че ще стане световна шампионка. Това разказа самата тя в интервю за бТВ. В нощта преди състезанието, заспивайки тя чула смеха на покойната си майка.

"Този път посвещавам повече от всякога тази победа на майка ми. Нищо случайно няма в моя живот. Преди да тръгна за състезанието в Унгария, почувствах, че ще стана първа. Реших да си направя тениска с нейната снимка. Бях на косъм от златния медал. Този път пак ѝ обещах, че ще взема световната титла за нея. За пръв път от 11 години, откакто съм без нея, ми се случи вечерта преди състезанието, когато легнах, в полусън да чуя смеха на майка ми. За секунди мина през главата ми. Казах си, че това е знак, че тя е с мен. През цялото време си казах "Мамо, моля те, бъди с мен и ми дай сили да спечеля и да покоря света". Това ми беше знак. Състезанието го изкарах с усмивка", разкри шампионката в студиото на "Тази събота".

След 4 европейски титли, Биляна Дудова вече е световна шампионка! Българката спечели златото на шампионата по борба в Осло в категория до 59 кг.

Освен с опонентките, Биляна е трябвало да се бори с много трудности, с коронавируса, със заболяване няколко седмици преди шампионата в Норвегия. С помощта на упорития си труд, на треньора Георги Калчев и на покойната си майка, тя успя да постигне мечтата си.

На финала българката се справи с една от фаворитките в своята категория - Акие Ханай (Япония), като дори приложи нова хватка на тепиха.

"Каквото и да се случва на лагерите, просто го забравям. Концентрирам се, мобилизирам се и гледам да дам всичко от себе си. Щастлива съм, че всеки път успявам. С треньора много добре бяхме направили тактика как да надвия японката на финала. Дори тази хватка, която направих, никой не я беше виждал, за първи път я направих на състезание. Преди месец треньорът ми я показа", заяви световната шампионка.

Титлата е първа за България от 2018 г. насам, когато на най-високото място на почетната стълбичка се качи Тайбе Юсеин. В своята колекция Дудова има и сребро от шампионата в Унгария през същата година.

"Аз съм изключително щастлива. Няма по-голямо щастие от това да сбъднеш мечтата си, за която си се трудил години наред. Най-вече ме прави щастлива това, че направих щастлив един цял народ. Всеки път, когато някой шампион се прибере от състезание, по някакъв начин ние повдигаме духа на цял един народ. Искам да благодаря на всички хора, които ме подкрепиха, непрекъснато ми се обаждат и ми пишат - познати и непознати", заяви Биляна и добави:

"Беше много трудно. От самото начало, откакто започнах да тренирам, съм си мечтала да покоря всички върхове. Ето че успявам. Труден е пътят, няма как. Важно е да ги преодоляваме. След всяка трудност ставаш все по-силен. На първото ми световно в Париж бях по-малка и неопитна. Борих се за бронзов медал, малко не ми достигна да го спечеля. Разочаровах се, но се мотивирах и си казах, че на следващата година ще бъда на финал. Наистина стана в Унгария. Успях да спечеля сребърен медал. Бях се разочаровала, не съм лакома за златни медали. Просто искам да бъда победител. Казах си, че ще си взема златния медал, той си е мой. 3 години чаках да участвам отново на световно, за да покажа какво мога"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай