Белият кениец от Мездра

Белият кениец от Мездра | StandartNews.com

Не съм избирал атлетиката, тя ме избра, казва Митко Ценов

Преди малко повече от година роденият в Мездра атлет Митко Ценов подобрява 45-годишния рекорд на 3000 м с препятствия. На турнира в Уелва (Исп) българинът постига 8:20,87 мин. Предният рекорд на Михаил Желев в тази жестока дисциплина е 8:25,02 мин. и датира от 1969 г. Този исторически успех на момчето от Мездра е само една от предпоставките той да намери място в класацията на Спортните чудеса на в. "Стандарт" за 2015 г.

В богатата си визитка на пистата Митко има републикански титли за юноши младша, старша възраст и за мъже в дисциплините 1500 м, 2000 м и 3000 м с препятствия, 3000 м гладко бягане, крос кънтри и планинско бягане. Шести е на Световно първенство по планинско бягане през 2009 г., което и до момента е най-доброто класиране на българин в такъв форум. Той е балкански шампион за юноши младша възраст през 2010 г. на 2000 м с препятствия в Одрин (Турция). От 2012 г. е национален рекордьор в дисциплината 3а000 м гладко бягане в зала за юноши старша възраст с резултат 8:21 мин. Има сребърен медал в крос кънтри на Европейското първенство в Унгария през есента на 2012 година.

На Балканиадата в Стара Загора 2013-а Митко стана и балкански шампион за мъже. Тази година обаче е сред най-успешните за Ценов. На европейското отборно в Стара Загора Ценов триумфира освен в коронната си дисциплина и на 1500 м. Тези две победи помагат в голяма степен на българските национали да завършат на второ място в класирането и така да се качат за 2017 г. в първа лига, за първи път откакто този формат съществува.

Преди дни записа и най-големия връх в кариерата си - европейска титла в Талин на шампионата на Европа до 23 г.
Преди него за България това са правили само Нора Иванова на 100 м в Турку през 1997 и Габриела Петрова през 2013-а в Тампере. Две години по-рано Митко печели златото и до 21 г. в Тампере, но минути след финала става ясно, че е декласиран, защото е стъпил неволно извън пистата.

"Не съм избирал леката атлетика, а може би тя ме избра", разказва Ценов. Той започва да се занимава с това от втори клас. Първо тренира при Георги Митев, който е старши-треньор в неговия клуб СК "Атлет" - Мездра, а след това преминава в групата на доказания спец в средните и дълги бягания Йоло Николов. И досега няма обяснение как е избрал да бяга тези 3000 м с препятствия. "Това е най-тежката дисциплина, но е и една от най-гледаните. От начало, когато бях на 13-14 години, бягах 1500 м с пр. И оттогава съм се хванал и няма спиране", допълва Ценов. Независимо, че в неговия роден град Мездра няма стадион с атлетическа писта

Митко бяга седмично по около 200 км

Той е сред малцината български атлети, които са тренирали през последните 2 години, не къде да е, а в меката на средните и дълги бягания - Кения.

"В Талин си взех титлата наистина. Бях си обещал преди две години, че ще си я върна. Спазих това обещание и искам специално да благодаря на Българска федерация по лека атлетика, защото през този сезон те ми помогнаха много и най-вече президентът Добромир Карамаринов, който ми осигури важен лагер в Кения. А без този лагер нямаше да я има тази титла. Всичко мина този път както трябваше. Спазих и още едно обещание - да бягам във втори коридор (смее се). Беше много сладка победа. Много, много е радвам и се надявам занапред всичко да бъде наред. Това е един медал, който се чака много време. Много се радвам, защото този труд, който положих през цялата година извън България и в България, даде резултат, категоричен е Митко.

Той вече има покрит норматив за световното в Пекин през август и за олимпиадата в Рио. Голямата му мечта е да вземе медал от най-големия спортен форум, който ще е в Бразилия след година. Според президента на БФЛА Добромир Карамаринов талантът на Ценов е много голям и тепърва ще се развива. Атлетът бе поздравен за титлата от Талин лично и от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Министърът похвали заслужено и другите двама медалисти от Талин Денис Димитров (100 м, второ място) и Георги @Цонов (троен скок, второ място). И тримата ни млади топ атлети са в челото на класацията "Спортните чудеса" на в. "Стандарт" и със сигурност ще съберат хиляди гласове след старта на кампанията в интернет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай