Вторник,

Балонна система ще спаси футбола ни

От: Пламен Вълков -
213
Балонна система ще спаси футбола ни
A
A
A

Пандемията от коронавирус може много скоро да докара локдаун във футбола ни за втори път през 2020. В момента „Левски“, Славия и Царско село са под карантина, заради повече от 10 положителни проби на футболисти. По тази причина трите тима отложиха мачовете си от 12-ия кръг. При още 2 отбора с над 10 заразени по правилник първенството ни трябва да прекъсне. Заради наличие на положителни тестове на над 10 състезатели бе отложен и мача на Лудогорец за купата със Спортист (Своге).

Спирането на шампионата неминуемо ще доведе до нарушаване на договорите за тв. правата и респективно намаляване на приходите от това перо за всеки отбор. За да не стане това най-резонното и бързо решение е да не откриваме топлата вода, а да последваме примера на големите държави.

В САЩ вкараха отборите в балонната система (всички изолирани на едно място и без външен достъп) и завършиха без проблеми шампионатите в НХЛ и НБА. По подобна схема започна и ски сезона. За първия старт в Зьолден всички отбори бяха в различни хотели. Преди настаняване даваха PCR тестове и всички с отрицателни резултати влизат вътре. От там разрешеното излизане бе само за тренировки или състезания. В големите клубове в Испания, Италия и Великобритания отборите са си по базите и стриктно се следи да не бъде нарушена дисциплината при напускане от страна на футболистите. Там обаче за разлика от България думата Дисциплина е водеща.

 

Тук е важно да се покажем в дискотеката

след мач, защото иначе може да ни пишат отсъствие. А дали там няма да се заразим и после да пламне целия отбор, за това не се мисли. Целта е някои т.нар. звезди да са като инвентара в нощните клубове. Санкциите за разлика от Западна Европа тук няма. Досега не сме чули футболист да е глобен, че вместо да пази режим и социална дистанция заради коронавируса е видян в дискотека или нощен бар. Другата мода напоследък след като стана ясно, че дискотеките затварят е да се правят “партита“ по апартаменти на които „звездите“ да си канят момичета да ги забавляват и облекчават от мега стреса на ситуацията.

 

Всичко в хотела и навън само за мачове и тренировки

След паузата за националите до края на есенния дял от първенството има малко повече от месец. Шефовете на отборите трябва без да се замислят да направят така, че да изолират максимално добре футболистите и щабовете си. В хотел или клубната база, както ги събират преди мачовете. Сега обаче лагерът няма да е 2 дни, а месец. Само така продуктът български футбол ще бъде спасен, а също така и здравето на играчи, треньори и членове на екипите. Санкциите трябва да станат жестоки и евентуално така може да ограничим разпространението на коронавируса в отборите. Сега е момента БФС да се намеси и да помогне на по-бедните отбори да си осигурят хотел за балонната система. Покрай липсата на туристи в цялата страна със сигурност ще има опашка от собственици на хотели, които ще дават мило и драго футболистите да изберат техния хотел поне за месец.

Да не чакаме всички да преболедуват

Мантрата, която в повечето отбори в момента пеят е, че по-добре всички бързо да изкарат коронавируса и така да придобият имунитет, който ще ги пази до края на първенството. Никой обаче не дава гаранция, че всички ще минат през короната без последици и заедно. От тези около 350 човека в 14-ете отбора от елита с положителни проби до момента са били 10%. Ако трябва да чакаме всички да се заразят и да се лекуват поне 2 седмици, то първенството се очертава да бъде спирано поне 5-6 пъти и сигурно да завърши през есента на 2021.

ОтговорПрепращане


Всички новини от категория Спорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com