Българка е шеста в света на гюле

Българка е шеста в света на гюле | StandartNews.com

Радослава Мавродиева постигна исторически успех в тласкането на гюле. 29-годишната атлетка завърши шеста на световното в зала в Портланд. Българката тласна гюлето за личен рекорд от 18,00 м във втория опит. Именно този резултат обаче и стигна за шестото място, което е най-доброто класиране на България в тази дисциплина при жените.

"Не съм доволна, защото бях готова и за по-добър резултат, заяви след финала шестата в света на гюлле Радослава Мавродиева. - Можеше да тласна и по-добре. Правя си лично за сезона, но само с 1 см".

Преди година Мавродиева записа най-големия си успех при жените - трето място на европейското в зала в Прага.
Много щастлива от представянето на Радослава бе и нейната треньорка Валентина Желязкова.
"Състезанието мина много напрегнато. Радвам се, че Радослава се събра в най-важния момент и направи този силен опит. Доволна съм от мястото, но като резулта можеше и още".

Титлата с най-добро постижение в света за сезона от 20,21 м взе Мишел Картър (САЩ). За нея това бе четвърта поредна победа над звездата в дисциплината Валери Адамс (Н.Зел), която в Портланд се задоволи с бронз - 19,25 м.

Еврошампионката Анита Мартон (Унг) взе среброто с 19,33 м. Успех в третия ден на шампионата имаше и за българския треньор Георги Помашки. Неговата състезателка Параскеви Папахристо взе бронз в тройния скок. Финалът в тази дисциплини в който не участваха първите 7 от световното на открито в Пекин 2015 бе най-слабия в историята на първенствата на планетата в зала. Първа с 14,41 м от само един опит завърши младата венецуелка Йолимар Рохас, която по принцип е състезателка на скок височина. В скока на височина титлата при мъжете спечели итанианецът Джанмарко Тамбери с 236 см. Българският треньор Янко Братанов донесе на Бахрейн в спринта на 400 м.

Неговата състезателка Кеми Адекоя триумфира с рекорд на Азия от 51.45 сек. В най-очаквания финал за вечерта - 60 м поредно злато за САЩ взе Тревън Бромел - 7,02 сек. Сочената за фаворитка Дафне Схипърс (Хол) - остана втора със 7,04 сек. За нея това бе първа загуба за сезона на 60 м. Интересът на домакините към шампионата бе потвърден и в третия състезателен ден в който залата "Конвеншън център" отново бе пълна до краен предел. В класирането по медали САЩ води убедително с 8 златни, 4 сребърни и 3 бронзови отличия. Холандия е втора с 1, 1, 0, а на третото място са Франция и Нова Зеландия с по 1 златен и 1 бронзов медал.

фото Пламен Вълков

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай