Азаренка спря Серина за рекорд

Беларуската ще играе на финала на US Open с Наоми Осака

Азаренка спря Серина за рекорд | StandartNews.com

Виктория Азаренка от Беларус и Наоми Осака от Япония ще играят във финал на откритото първенство на Съединените щати по тенис при жените.

Виктория Азаренка, която беше една от трите останали майки на четвъртфиналите на US Open, отмъсти за загубата на Цветана Пиронкова и елиминира Серина Уилямс на полуфиналите на турнира. Беларуската тенисистка обърна американката с 1:6, 6:3, 6:3 и за първи път от седем години се класира за финал от Големия шлем. 

31-годишната Азаренка за последно спори за титлата от US Open през 2013 г., когато загуби в три сета именно от Серина Уилямс. През 2012 г. също се игра финал между двете и американката се наложи след три изиграни части. Виктория Азаренка за първи път в кариерата си победи Серина Уилямс от 11 мача между двете на турнирите от Големия шлем.

Японката Наоми Осака записа успех със 7:6 (1), 3:6, 6:3 над Дженифър Брейди (САЩ). Така Осака ще опита за втори път да спечели титлата от US Open, след като през 2018 г. победи Серина Уилямс на финала.

Интересното е, че само преди седмица трябваше да има финална среща в Ню Йорк между Осака и Азаренка. Двете стигнаха до спора за титлата от турнира, предшестващ Откритото първенство на САЩ. Японката обаче се отказа да изиграе двубоя заради контузия и Виктория Азаренка спечели първата си титла от турнир на WTA за последните четири години. Загубата сложи край на мечтата на Серина Уилямс да изравни още в Ню Йорк рекорда на Маргарет Корт (Авлс) от 24 титли от Големия шлем.

Междувременно Мате Павич (Хърв) и Бруно Соареш (Бра) са шампиони на двойки на Откритото първенство на Съединените щати по тенис.

На финала в Ню Йорк те се наложиха със 7:5, 6:3 над Уесли Коолхоф (Холандия) и Никола Мектич (Хърватия) след час и половина игра.

За Соареш това е трети трофей от Големия шлем при дуетите, а за Павич – втори. Те вземат 2000 точки за световната ранглиста и 400 хиляди долара. Коолхоф и Мектич си тръгват с 1000 точки и 240 хиляди долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай