Атлетите Бекрич и Шпанович са №1 на Балканите за 2013-а

Атлетите Бекрич и Шпанович са №1 на Балканите за 2013-а | StandartNews.com

Ереван. Водещите атлети на Сърбия Емир Бекрич и Ивана Шпанович получиха приза за Атлет и Атлетка на Балканите за 2013-а година. Те взеха престижните си награди по време на третата Балканска гала, която бе организирана снощи в Ереван от Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ) и Арменската атлетическа федерация.

Бекрич и Шпанович бяха наградени лично от президента на АБАФ Добромир Карамаринов. Специални гости на Галата в Ереван бяха вицепрезидента на ИААФ Сергей Бубка, вицепрезидента на ЕА Жан Грасия и Ахмед Ал Камали, член на Съвета на ИААФ, президент на атлетическата организация на страните от Персийския залив и на атлетическата федерация на ОАЕ и министъра на младежта и спорта на Армения Юри Варданян. Ахмед Ал Камали награди с плакети Карамаринов и президента на арменската атлетическа федерация Роберт Емиян за отличната организация на Галата.

Президентът на АБАФ връчи почетния приз на асоциацията на Емиян за перфектното сътрудничество по реализацията на третата балканска гала и за приноса му в развитието на леката атлетика. През 2012-а Бекрич получи приза за Изгряващата звезда на Балканите, а в средата на октомври бе награден със същия приз, но на Европа за 2013-а. През тази година сърбинът спечели бронзов медал на световното първенство в Москва и то с национален рекорд (48,05 сек). Отличието бе второ в историята на сръбската атлетика от най-големия форум в световната атлетика. Първият медал от световно бе спечелен в Москва четири дни по-рано от Ивана Шпанович, която зае трето място в скока на дължина, като също постави национален рекорд (6.82 м).

Хърватска, която също е член на Асоциацията на балканските атлетически федерации, имаше своята световна шампионка в руската столица – Сандра Перкович в мятането на диск. Тя обаче не бе номинирана, защото условието е атлетът да е участвал през съответната година на Балканско първенство. Перкович, която е и олимпийска шампионка в дисциплината си, пропусна Балканиадата в Стара Загора, за разлика от Бекрич и Шпанович.

АБАФ награди в Ереван и четирима атлети, като Изгряващи звезди на Балканите за 2013 г. В първите две издания на Балканската гала бяха награждавани по двама души в категорията – една атлетка и един атлет. Тази година призовете са по две.

В мъжката категория бяха отличени Матия Грегурич (Хърв) и Месуд Перез (Босна и Херцеговина), а при дамите призовете заслужиха Емел Дерели (Тур) и Флорентина Маринку (Рум).

Грегурич стана световен шампион за кадети в хвърлянето на чук в Донецк със 79.38 м (5 кг). Пезер пък спечели титлата на Европа за юноши в тласкането на гюле в Риети с рекорд на страната си за възрастта – 20.44 м (6 кг). Той се класира и четвърти в мятането на диск – също с рекорд от 60.83 м (1,750 кг).

Дерели стана световна шампионка за кадети и европейска шампионка за девойки в тласкането на гюле. В Риети тя записа 18.04 м (4 кг) – рекорд на Турция за жени, девойки и кадетки. Маринку пък беше единствената двойна златна медалистка от първенството на планетата за кадетки в Донецк. Тя триумфира в скока на дължина с 6.42 м и в тройния скок – 13.75 м (най-добро постижение в света за сезона за кадетки).

В края на церемонията Карамаринов, разряза специалната торта посветена на Галата в компанията на Роберт Емиян и Сергей Бубка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай