Арестуваха Мишел Платини в Париж

Легендата обвинен в корупция около избора на Катар за домакин на Мондиал 2022

Арестуваха Мишел Платини в Париж | StandartNews.com

Бившият президент на УЕФА Мишел Платини бе арестуван в Париж тази сутрин по подозрения в корупция във връзка с присъждането на домакинството на Световното първенство през 2022-ра година на Катар, съобщава "Льо Монд". 63-годишният Платини е бил задържан по време на акция, която е част от разследване на процеса на избор на домакин за Мондиал 2022.

Катар получи правото да приеме Световното първенство след гласуване на Изпълнителния комитет на ФИФА в края на 2010-та година, като победи кандидатурите на САЩ, Южна Корея, Япония и Австралия.

Изборът на ФИФА предизвика доста критики от медии и експерти и бе определен като "високорисков", като още в дните след решението на ФИФА имаше обвинения в получаване на подкупи от страна на членовете на Изпълкома.

Заради високите температури в Катар се взе и безпрецедентното решение Световното първенство да се проведе през декември, което означава, че всички първенства в Европа ще бъдат прекъснати за повече от месец в края на 2022-ра година. Катар също така е и най-малката по територия държава, която ще бъде домакин на Мондиал, като е три пъти по-малка от Швейцария, която прие първенството през 1954-та година.

Това не са първите проблеми на трикратния носител на Златната топка със закона, като в момента той изтърпява четиригодишна забрана за участие и посещение на всякакви футболни дейности, след като бе обявен за виновен за получаването на нерегламентиран хонорар на стойност 2 милиона швейцарски франка от страна на бившия президент на ФИФА Сеп Блатер

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай