Албена събра тенисисти от 15 държави в еврошампионат за глухонеми

Турнирът се проведе в обновената зала в курорта

Албена събра тенисисти от 15 държави в еврошампионат за глухонеми | StandartNews.com

Над 150 участници от 15 държави се събраха в курортен комплекс Албена за  Европейското първенство по тенис на маса за глухонеми. Шампионатът е в две възрастови групи – за юноши и девойки, и за мъже и жени, които започнаха двубоите си днес. В идните пет дни надпреварите ще определят най-добрите на континента.

Срещите се играят в обновената зала, която е с изцяло ремонтирани съблекални и общи помещения. Новото осветление вече отговаря на всички съвременни изисквания. Гостите са останали очаровани от превъзходните условия както по спортните терени, така и като настаняване и обслужване в курорта. Шампионатът ще продължи до следващата сряда – 17 април. Това е едно от петте европейски първенства, на които Албена е домакин в годината, в която бе определен за първият в историята „Европейски курорт на спорта“. През май в черноморската перла ще се състоят финалите на UEFA U17 EURO 2019 – континенталното футболно първенство за девойки до 17-годишна 
възраст и Европейското първенство по тенис за железничари. По-късно през годината са насрочени еврошампионатите по петанк и по хокей на трева.

Албена е първият в историята „Европейски курорт на спорта“. Титлата бе връчена на тържествена церемония през декември в Европейския парламент в Брюксел. В тази връзка през 2019 г. курортът организира над 100 спортни активности. Богатият календар се допълва от събития както на ниво професионален спорт, така и от турнири за аматьори. Насърчават се детските турнири и пара-спортовете. В обновеният вътрешен басейн с минерална вода в сърцето на Албена стартира и училище по плуване за деца и възрастни. 
Наред с това курортът ще е домакин на няколко спартакиади, олимпийски младежки фестивал на БОК, тренировъчен лагер на тежкоатлети от Канада. По инвестиционната програма се реновира инфраструктурата на залата, на футболния комплекс, на игрищата в Оброчище и на плажа се оформят специални площадки за въвличане на повече хора в спортни занимания чрез анимациите за почиващите. Общо над 25 000 души ще се възползват през 2019 г. от спортната база на един от най-добрите световни комплекси в това отношение. Същевременно това лято Албена ще отбележи своя 50-годишен юбилей.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай