Албания реже спонсор заради Рамазана

Албания реже спонсор заради Рамазана | StandartNews.com

Религиозен футболист отказа да рекламира бира

Антиалкохолен скандал избухна в албанския отбор, който се класира за Евро 2016 с помощта на дрон и с рамото, което УЕФА му удари. Мергим Маврай, който е мюсюлманин, отказа да носи екипа си, защото на него има рекламно лого на косоварската пивоварна "Бира Пея". Досега този проблем не съществуваше, но от днес формалната причина е началото на мюсюлманския празник Рамазан, който е свързан с пости и с категорична забрана за употреба на алкохол. Макар и да е роден в германския град Ханау и е живял на запад, Маврай изрази приобщеност към религиозния празник и се аргументира на страницата си във Фейсбук: "Подобни реклами са харам" (забранено от ислямските закони, б.р.).

Публичната реакция на играча предизвика шок в албанската федерация, която е длъжна да съблюдава изпълнението на договора си с "Пея". Въпреки това на снимките, направени в лагера на отбора, фланелките с логото на бирата мистериозно изчезнаха. От пивоварната първоначално отказаха да коментират събитията и прехвърлиха топката с изявление, че това е проблем между федерацията и играчите. А след това реагираха с нова реклама, която се появи на билбордовете в Косово, на която пише: "В бира "Пея" няма алкохол - специално за мигранти." На албански Мергим означава "миграция".

Авторитетното швейцарско издание "Блик" реши да печата на част от хартиеното си издание статии на албански език. Причината е в предстоящия мач Албания - Швейцария тази събота. "През следващата седмица "Блик" ще ви информира за събитията и на албански", се казва в съобщение във вестника. По този начин изданието прави реверанс към солидната албанска диаспора в страната, която е около 4% от населението и живо се интересува от Евро 2016 и мача между двете държави.

Премиер се фука със Супер Роналдо

Роналдо ме увери, че е в страхотна форма, бъдете спокойни, ще видите един Супер Кристиано, обяви премиерът на Португалия Антонио Коща. Той посети днес сутринта лагера на националите в Оейраш. "Дойдох тук, за да покажа подкрепата на правителството към този отбор. Той се намира в златна възраст и притежава качества за нещо голямо. Националният е източник на енергия за цялата страна", заяви министър-председателят. Той ще присъства и на мача с Австрия. На първата среща в ложата ще бъде Феро Родригеш, шеф на парламента, а на последната с Унгария - президентът Марсело Ребело де Соуса.

Дразнят руснаците с две бутилки вино

Руският национален отбор получи интересeн подарък при пристигането си в Кроаси-сюр-Сен, където ще отседне на Евро 2016. Местният кмет Жан-Роже Давин подари на отбора две бутилки вино за "добре дошли". Явно обаче той не е запознат с руските възможности по отношение на пиенето. В същото време за сигурността на руснаците ще бдят десетки охранители. Освен че всички входове на хотела са пазени от поне по трима гардове, на всеки етаж също ще има пазачи. Те ще проверяват подробно всеки, който се появи на етажа.

Сексът става скучен

дори и в най-лъскавите хотели, когато един месец си забит в една стая, това обяви мениджърът на националния отбор Ларс Рихт по повод решението да се дадат 2 дни отпуск на играчите. "След 14 дни лагер започнаха да се уморяват един от друг. Този път решихме да променим начина си на подготовка, за да избегнем напрежението. Дори в клубовете не ги държат повече от 10 дни", допълни шефът на "тре кронур". Самите футболисти посрещнаха с овации ваканцията. "Супер, ако бяхме останали в хотела, не виждах за какво са ни 2 дни без тренировка. Първата работа, която ще направя, е да си взема плик с бонбони", заяви Мартин Олсон. Златан Ибрахимович пък се закани да хвърли "голяма" бомба в сряда.

Австриец гори за плюнка

Марко Арнаутович може да отнесе солидно наказание от ФИФА, след като си позволи да наплюе Кевин Тете в контролата с Холандия. Грубата постъпка на австрийския национал предизвика съперника му да го сграбчи, но испанският съдият Ундиано-Майенко не забеляза инцидента и Арнаутович се размина без картон, но попадна в доклада на дежурния делегат.

Хърватите договориха премиите

за участието си във Франция. На среща на тарторите в отбора със селекционера Анте Чачич и президента на федерацията Давор Шукер те се пребориха половината от парите, които отборът спечели от представянето си, да бъдат изплатени като премии. Предишният вариант беше играчите да си поделят само 30% от сумата, а останалите да отидат в касата на федерацията. Дотук хърватите са заработили 12 млн. евро.

Ибрахимович ще вкара 10 гола

на европейското, предупреди съотборникът му Понтус Вернблум пред "Гьотеборг-постен". "Искам да спечелим турнира, разбира се, обясни халфът. - Фаворитите са Германия и Испания, а голмайстор се надявам да бъде Златан. Той ще вкара 10 гола."

Контроли

Словения - Турция 0:1
Бурак Йълмаз 5
Белгия - Норвегия 3:2
Лукаку 3, Азар 70, Симан 74; Кинг 21, Бериша 48
Сърбия - Русия 1:1
Митрович 88; Дзюба 85
Швеция - Уелс 3:0
Форсберг 40, Лустиг 57, Гуидети 87
Чехия - Южна Корея 1:2
Сухи 46; Бит-Гарам Йон 26, Хюн-Юн Сук 40; ч.к. Гебре Селасие (Ч) 60

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай