$900 млн. за борба с Covid-19 по време на олимпиадата

Японските власти заделят сумата за да минат игрите без проблеми

$900 млн. за борба с Covid-19 по време на олимпиадата | StandartNews.com

Организаторите на летните олимпийски и параолимпийски игри в Токио, които бяха отложени за 2021 г, ще похарчат около 100 милиарда йени (960 милиона долара) за мерки срещу коронавируса, съобщи агенция Киодо..

Разходите ще включват закупуване на допълнително медицинско оборудване, организиране на системата за тестване. Очаква се по-голямата част от тази сума да бъде отпусната от японското правителство.

В неделя вестник "Йомиури" обяви , че организационният комитет на Олимпийските игри е решил да отпусне още 200 милиарда йени (1,9 милиарда долара) за допълнителни разходи, свързани с подготовката и провеждането на игрите. Първоначалният им бюджет е бил 1,35 трилиона йени (12,3 милиарда долара). Отлагането на Олимпиадата за цяла година обаче доведе до увеличаване на тази сума. По-специално това се дължи на необходимостта от поддържане на олимпийските съоръжения, тяхната защита и т.н.

Олимпийските игри в Токио трябваше да се проведат от 24 юли до 9 август 2020 г. Поради пандемията на коронавируса, състезанието е отложено за една година и ще се проведе от 23 юли до 8 август 2021 година. В същото време името на игрите в Токио 2020 е запазено.

Предвижда се Олимпийските игри да бъдат организирани на основата на три основни принципа: осигуряване на безопасна среда, минимизиране на разходите и опростяване на формата на игрите.

От началото на пандемията над 62,2 милиона души са заразени с коронавирус в света, над 1,4 милиона са починали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай