50 бона джакпот за Габи

50 бона джакпот за Габи | StandartNews.com

Приятно изненадан съм, заяви треньорът на атлетката

50 000 лв. джакпот ще вземе спортист номер 1 на България за 2015 година Габриела Петрова, научи "Стандарт". Това ще е наградата й от спортния тотализатор. До сега най-добрият ни спортист, както треньор номер 1 на годината, получаваха автомобили. В последно време обаче призьорите връщат автомобилите и предпочитат парична награда. За това от тотото са решили да направят точно това. Освен за Габи 50 000 лв. ще има и за треньор номер 1 на годината - Пламен Константинов. Най-добрият отбор също ще получи парична награда. Тя ще бъде уточнена допълнително. Джакпотите ще бъдат връчени след Нова година.

Габи получи наградата си от председателя на БОК Стефка Костадинова на стилна церемония в зала 3 на НДК.
"Дано Стефка ми е на кадем", каза с усмивка победителката. "Чувствам се страхотно. Много съм развълнувана. Всеки един от нас заслужаваше да държи тази статуетка", заяви щастливата победителка. "Благодаря на всички журналисти, които са гласували за мен. Годината е положителна за мен. След това признание съм доволна от себе си. Пекин ме мотивира много. Сега съм готова да вложа много труд за следващата олимпийска дисциплина. Ще си почина само на Бъдни вечер и после на обяд по Коледа. След това продължавам да тренирам. Започнах да се готвя, но не целенасочено за световното първенство. Ако в хода на подготовката преценя, че имам нужното самочувствие да се състезавам, с удоволствие ще го направя. Все пак е световно първенство. Няма какво да лъжа - скача ми се", заяви щастливата Габи, която в началото на месеца бе обявена и за атлет номер 1 на 2015-а.

Нейният треньор Атанас Атанасов бе повече от изненадан, че Петров е номер 1. "Приятно изненадан съм и много развълнуван. Радвам се, че журналистите са оценили именно нея с толкова висок приз. В интерес на истината не очаквах да я изберат за номер 1, но затова удоволствието е още по-голямо. Изненадата ми наистина е много голяма", каза той. "Аз се моля на Господ само да е здрава, защото знаете, че нашата дисциплина е много тежка, дисциплина с голям травматизъм", допълни Атанасов. "Искам да поздравя Габи и нейния треньор Атанас Атанасов за най-голямото признание, което получи през тази година, коментира пред "Стандарт" Добромир Карамаринов, президент на Българска федерация лека атлетика. "Благодаря на журналистите за избора на спортист номер 1 на България, защото Габриела направи наистина изключителен сезон. Нямам предвид само сребърния медал от европейското първенство в зала в Прага и четвъртото място на световния шампионат на открито в Пекин, а имам резултатите й през цялата година, победата на Европейския отборен шампионат в Стара Загора и най вече начина, по който тя провеждаше всички състезания. Нейното невероятно желание за победа, съчетано с безспорен талант, доказано трудолюбие и работата й с един от най-добрите специалисти в света в скоковете за мен са гаранция, че най-доброто в кариерата на Габриела тепърва предстои. Поздравявам и Ивет за престижното място в десетката. Самият факт, че имаше двама представители на нашия спорт в класацията, говори много", добави Карамаринов.

Призьорите

Спортист на годината
1. Габриела Петрова (лека атлетика) 1094 точки
2. Станилия Стаменова (кану-каяк) 1047
3. Владимир Николов (волейбол) 793
4. Габриела и Стефани Стоеви (бадминтон) 678
5. Даниел Асенов (бокс) 607
6. Ивет Лалова (лека атлетика) 510
7. Taйбе Юсеин (борба) 443
8. Антоанета Бонева (спортна стрелба) 442
9. Боян Петров (алпинизъм) 362
10. Григор Димитров (тенис) 286

Треньор на годината
1. Пламен Константинов (волейбол)
2. Ина Ананиева (художествена гимнастика)
3. Станимир Стоилов (футбол)

Спортист с увреждания
1. Стела Енева (лека атлетика)

Отбор на годината
1. Национален тим по волейбол за мъже
2. Ансамбъл по художествена гимнастика
* Заб.: Волейболистите връчиха наградата на гимнастичките

Най-добър млад спортист
Ивайло Иванов (джудо)

Гостите пресушиха чашите с вино

Сериозно количество вино се изпи по време на церемонията на "Спортист на годината" в зала 3 на НДК. Сервитьорите непрекъснато сновяха из масите и досипваха в чашите на гостите. Те не им отказваха. Накрая на церемонията дори виното бе на привършваме. Ядките и фъстъците пък бяха идеално мезе.

Освен това красиви асистентки непрекъснато се разхождаха и упътваха гостите. Някои от тях дори поискаха снимки с чаровните мадами. От своя страна те пък нападнаха селекционера на волейболните национали Пламен Константинов. Девойките задържаха Гибона за цели 15 минути, като всяка една от десетте хостеси поотделно се снима с Константинов. На Пламен явно му беше хубаво и им обърна внимание.

Станилия: Не съм огорчена

Останалата на второ място в класацията спортист на годината Станилия Стаменова призна, че не чувства никакво огорчение, че не успя да завоюва победата. "Няма проблем, че съм втора. Все пак атлетиката е царицата на спортовете. Аз съм била атлетка и се радвам на техните постижения. Всички, които бяха в десетката, заслужават да спечелят. Дори има и такива, които не попаднаха сред първите десет, но заслужават да са номер едно. Това второ място е много голям успех за мен и ми дава стимул. Надявам се в следващите години да извоювам отличието Спортист на годината", заяви световната шампионка по кану. Тя също пожела повече успехи за родния спорт през следващата година. "Надявам се, че това е било просто затишие пред буря", завърши Станилия.

Не заслужаваме наградите,
признаха волейболистите

От националния отбор по волейбол признаха, че не заслужават чак толкова много всички награди, които обраха на церемонията за "Спортист на годината". Първо Владо Николов излезе, за да получи приза на отбор на годината. "Аз съм шокиран. Ние не заслужаваме тази награда. А ето тези момичета. Те са и по-красиви и по-добри", обърна се Владо към националния ансамбъл по художествена гимнастика. Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Найденова и Цветелина Стоянова бяха водещи на церемонията заедно с актьора Захари Бахаров. Владо успя да развълнува чаровните ни гимнастички, като им връчи наградата под бурните аплодисменти. По-късно Владо Николов бе избран и за спортист номер 3 на България, което също го учуди. "Изпращам доста добра година без някакви върхове, но пък категорично добра година. Не беше предварително замислено това да подаря наградата на гимнастичките. Ако бъдем реалисти, момичетата го заслужават. Ние станахме четвърти, да си даваме награди за четвърто място при положение, че имаме световни шампиони, не знам, според мен не беше редно", коментира Владо Николов след церемонията. Той коментира и предстоящата олимпийска квалификация. "Защо да не успеем да спечелим турнира в Берлин. Аз вярвам, че можем", отсече още Николов. В същото време президентът на родната федерация по художествена гимнастика Илиана Раева бе впечатлена от жеста на волейболните национали. "Големите са големи, защото знаят КОГА! Страхотно е, когато големият спортист е и голяма личност. Владо Николов, сега разбрах защо толкова много ти се възхищавам. Ти си голям спортист, голям капитан, голяма личност, голям българин! Желая на теб и момчетата още по-големи успехи и олимпийска квота", коментира Раева във Фейсбук.

Треньорът номер 1 Пламен Константинов също призна, че може би не заслужава приза. "В интерес на истината малко неочаквано е за мен. Винаги е приятно едно такова признание, особено като са гласували хора, които имат отношение към спорта предимно. Неочаквано е, защото моята оценка е, че ми е малко раничко. Десетина години назад треньор на годината щеше да е някой световен шампион, олимпийски медалисти. Това не говори добре за спорта ни, в интерес на истината", заяви Константинов. "Не мога да обещая нищо за Берлин. Единственото сигурно е, че ние ще оставим душите и сърцето си на полето", завърши Гибона.

Тайсъна си пожела нова кола за Коледа

Талантът от кампанията на "Стандарт" - "Младите шампиони", Даниел Асенов заслужи поредното си признание за своите заслуги в бокса. 18-годишният Тайсън спечели европейската титла в категория до 52 кг на първенството в Самоков. А бе избран и за спортист номер 5 на България. "Аз съм млад, талантлив, тепърва предстоят големи състезания да развия таланта си. Сега предстоят турнири за квота за олимпийските игри. Дай Боже, да взема квота и да отида в Рио. Все пак това е голямата ми цел. Както тази година, така и след четири", отсече Тайсъна от Кукорево. Младият боксьор бе награден от олимпийския шампион Петър Лесов. Асенов цъфна на сцената в елегантен костюм и риза с нашивки на националния флаг. "Не знам защо, но всеки ме нарича патриот. И аз така се оценявам - като един голям патриот. Въпреки че съм на такава възраст. Сам си избрах костюма и то много набързо. Дори съм си забравил вратовръзката. Но поне така се забелязват повече националните мотиви в ризата ми", каза още Даниел Асенов. Европейският шампион по бокс се готви сериозно за своята мечта да отиде на олимпиада. Но през празниците Тайсъна е планирал да спази всяка родна традиция. "Коледните празници ще ги посрещам вкъщи. Все пак това са семейни празници и ще ги празнувам у дома. Даже ще коледувам. Ще пея, ще играя и всичко друго, което влиза в традицията. Понеже в ямболската област сме много традиционни, и аз ще се включа в това. Все още не съм приготвил нищо. Надявам се да ми остане малко време да избера по нещо за семейството си. Най-големия подарък съм го получил вече. Цялата подкрепа, която родителите ми са ми оказали. А иначе казах на нашите, че искам да сменям колата. Надявам се да ми купят нова кола", добави Асенов.

Стела се прицели в олимпийския връх

Да съм жива и здрава, да отида на Параолимпиадата в Рио без травми и да покоря единствения връх, който ми е останал - олимпийския. Това каза спортист номер 1 с увреждания за годината Стела Енева. "Благодаря на журналистите, че са оценили труда, който съм положила, и лишенията, които съм направила през годината. Благодаря и на треньора ми Георги Гулев, на целия ми екип - масажист, доктор. Ако всичко ни е дадено даром, няма как да го оценим", сподели още Енева, който получи наградата си от кмета на София Йорданка Фандъкова. "Много е трудно, защото всеки човек с увреждане има различно увреждане. Аз съм се сблъсквала с доста спортисти в залата. Има три вида спортисти с увреждания - първите тренират за здраве, тъй като не искат мускулите им да атрофират и да бъдат в тежест на своите роднини и приятели, другите се водят аматьори, които спортуват, но не искат да достигнат до много високо ниво, а третите са професионалистите, които изцяло са се отдали на спорта, имат хъса и амбицията да вървят по моите стъпки. Това беше и моята мечта, от тази зала да излязат поне един-двама последователи", добави Енева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай