1200 бегачи от 15 държави се включиха в Kaufland София полумаратон

Четвъртото издание събра над 20 000 лева за благотворителност

1200 бегачи от 15 държави се включиха в Kaufland София полумаратон | StandartNews.com
  • Четвъртото издание на полумаратона събра над 20 000 лева за благотворителност

1200 бегачи от 15 държави се включиха в четвъртото издание на Kaufland София полумаратон, който се проведе тази неделя в центъра на София. Спортното събитието имаше и благотворителен характер, като организаторите събраха малко над 20 000 лева от такси за участие, които ще бъдат дарени за три различни каузи.

Kaufland София полумаратон привлече интереса на бегачи от 15 държави – Великобритания, Румъния, Италия, Белгия, Франция, Нидерландия, Украйна, Кипър, Естония, Гърция, Северна Македония, Испания, Турция, Малта. Те се включиха в състезанията на 5, 10 и 21 км. Тази година в полумаратона се състезаваха и 10 атлета в колички от Италия, като част от програмата на европейския проект EMPOWER - European Pusher of Wheelchairs, който има за цел включването на хора в неравностойно положение в масови спортни мероприятия.

Традиционно трасетата преминаха през част от центъра, стигнаха до кварталите „Младост“ и „Студентски град“, а финалът беше на Националния стадион „Васил Левски“. Официалният старт на Kaufland София полумаратона беше даден от Бойко Благоев от Представителството на Европейската комисия в България, Валтер Волф, изпълнителен директор на Kaufland България и Мирослав Боршош, заместник-кмет на София по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“.

Големите победители в полумаратонската дистанция (21 км) са Николай Кауфман и Симона Неделчева. В 10-километровата дистанция първо място заеха Никола Овчарски и Ивелина Маджарова. Най-късото трасе – 5 км, отново предизвика голям интерес, тъй като е подходящо както за опитни, така и за начинаещи бегачи. Първи при мъжете финишира Николай Ефремов, а при жените – Ния Йотова.

В рамките на Kaufland София полумаратон и тази година се проведе безплатното ученическо състезание RUN4EU, което се организира в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото за връзка на Европейския парламент в България. В лекоатлетическите игри и бягането на 600 м, 5, 10 и 21 км се включиха 700 деца и младежи от различни училища на страната.

Освен насърчаването на активния и здравословен начин на живот, акцент в Kaufland София полумаратон е и справянето с проблема със замърсяването с пластмаса. По традиция събитието се проведе под надслов „0 пластмаса за еднократна употреба“. За целта пластмасовите бутилки за еднократна употреба бяха заменени с рециклируеми картонени чашки, по всички пунктове от трасето бяха разположени водни станции и контейнери за събиране на отпадъци, осигурени от ЕКОПАК, а в кетъринг зоната се използваха само дървени прибори и картонена посуда.

100 % от събраните такси от четвъртото издание на Kaufland София полумаратон ще бъдат разпределени за три благотворителни инициативи. С половината от събраните такси ще бъдат подпомогнати пострадалите от войната в Украйна чрез Сдружението на украинските организации в България „Мати Украйна“, а останалата сума ще бъде разпределена поравно между Фондация „Герои на времето“ (TimeHeroes) и Народно читалище „Тротоара 2020“.

Пълните резултати от Kaufland София полумаратон 2022 можете да намерите на официалния уебсайт на събитието: https://t.ly/sC97

Kaufland София полумаратон и състезанието за ученици RUN4EU се организират от Спортен клуб „Бегач“, Kaufland България и Представителството на Европейската комисия в България, в партньорство със Столична община, Бюрото за връзка на Европейския парламент в България, клуб „Приорити Спорт“ и ЕКОПАК България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай