10 години без д-р Сократес. Един футболен Бог!

Единс от най-обичаните играчи на всички времена

10 години без д-р Сократес. Един футболен Бог! | StandartNews.com

10 години станаха, откакто на този ден си отиде Сократес. Без никакво съмнение - един от най-обичаните играчи, които някога е имало на земята.

Човекът-полубог, когото страната обича вероятно наравно с Пеле. И днес, когато го няма, неговото влияние върху бразилците не само като футболист от най-високо ниво, е огромно. 

Преди години самият Пеле каза, че само трима идоли на страната са се доближили някога до него - Гаринча, Сократес и Зико. Може да се спори и за Роналдо, като Феномена бе култов герой в края на миналия век и началото на този.

Има много начини да си спомним кой е Доктор Сократес - защото светът го знае именно така. Дали с вдигната и стисната в юмрук ръка след гол, с която напомняше революционер, размирник, превратаджия, пише и Дир.бг..

Той неслучайно е кръстен Сократес (Сократис, ако трябва да го произнесете като бразилец). Точно така се произнася в португалския името на Сократ, онзи мислител, когото и днес цитираме, когато става дума за демокрация, за идеи. Но и за морал, за човешки отношения.

Казано накратко - той е гений. Нестандартен, със странен вид за футболист, но - гений, категорично. Висок 192 сантиметра, а гъвкав и с техника като на Марадона. Топката не може да му бъде отнета, а той я праща където и както поиска по игрището.

Играе в полузащитата, но пак вкарва 172 гола в 297 мача за Коринтианс, което е направо изумително.

И как го прави само. Зико и Сократес - идолите на Рио и Сао Пауло, повеждат вероятно най-талантливия отбор, който никога не стана световен шампион. През 1982-ра светът е влюбен в този селесао, не остава момче, което да не иска на поляната с топката да е Зико или Сократес.

Да, тогава Бразилия не стана световен шампион, но всички футболни фенове си спомнят за този уникален отбор и днес.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай