Защо Джон го е страх от българите

Много от британците няма да издържат конкуренцията на пазара за работа

Защо Джон го е страх от българите | StandartNews.com

Явор Алексиев, ИПИ

Благодарение на крайно способната ни и реформаторски настроена политическа класа образът на много наши сънародници, отправили поглед към Обединеното кралство, е сходен с този на сирийските бежанци у нас. Съпротивата на британците е насочена срещу достъпа на хора, които са по-бедни от тях, до собствената им социална система. Да ви звучи познато?

Проблемът на Великобритания обаче не е в емигрантите. Проблемът е вътрешен и е характерен за много други европейски държави -щедри социални системи, отгледани във времена на благополучие и просперитет под логото на "европейската социална пазарна икономика" и "законното" купуване на гласове. Системи, които поглъщат все повече пари и от които зависят все повече хора както заради застаряващото население на континента, така и заради последиците от икономическата криза. Напълно нормално е хората, които с години са финансирали тези системи с данъците си,

да се противят на използването им от пришълци

Не ме разбирайте погрешно - свободното движение на хора е нещо прекрасно. Нещо задължително в съвременния свят. Въпросът не е в това. Въпросът е, че голяма част от хората смесват думата "права" (като това на убежище) с думата "привилегии" (като тези за социални помощи).
Истината е, че много от британците ги е страх от собствената им некомпетентност и неконкурентоспособност. Факт е, че много българи са склонни (и способни) да свършат по-добра работа за по-малко пари от гражданите на по-богати държави. Ако това не беше така, феноменът eмиграция нямаше да има почва у нас. В същото време ние, българите, трябва да спрем да се правим на онеправдани за това, че няма

да ни дадат достъп до нещо, с което нямаме нищо общо

"Мерките на Камерън" гарантират, че правото на свободно придвижване и работа не означава автоматично право да се възползваш от облагите на социална система, към която нямаш принос. В същото време реформата на социалните системи по начин, който да не позволява източването им от имигранти, не противоречи на законодателството на ЕС.
Ако повечето български граждани отиват във Великобритания, за да работят, то (поне на този етап) няма от какво да се притесняваме. Новите планове на британското правителство с нищо не възпрепятстват този процес. Една освежаваща сметка:

Помощта за безработни (Job seeker allowance) е в размер на 56,80 паунда седмично, или около 550 лв. месечно. За период от 6 месеца това прави около 3300 лв. Извадете от това цената на полета. От 1 януари 6 месеца работа на минимална работна заплата в страната носят чист доход от 2040 лв. Помислете и за цените (на каквото и да е) във Великобритания. С други думи -

ако няма да работиш, какво правиш там?

В икономически план тези, които в крайна сметка губят от лишаването си от евтина, но високопроизводителна работна ръка, са именно тези, които налагат ограниченията за наемането й. Франция и Германия също си правят устата за подобен ход, но преди да завърши срещата във Вилнюс, не можем да говорим за завой в политиката на ЕС като цяло за гражданите на страните членки от Източна Европа. Ако това в крайна сметка се случи - ще си говорим за договори. Но социалните системи нямат и не би трябвало да имат нищо общо с тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай