Войната на портфейлите

Георги Минчев, зам.-председател на Българо-руската търговско-промишлена палата

Войната на портфейлите | StandartNews.com

Война на портфейлите. Това е истинската война, която ще се разрази при евентуални сериозни санкции на Евросъюза срещу Русия. Езикът на оръжията отдавна не е на мода. Какъв е смисълът да се изпращат армии? Това струва на този, който ги изпраща, милиарди! Всеки полет на изтребител, всяка изстреляна ракета или дори обикновен снаряд струва пари. Много пари!

Сега се води войната на портфейлите. Която ще спечели този, който получава по-дебели пачки.
Дори не е необходимо обявяването на санкции.

Не са решили руснаците и не са казали - този ни е враг и няма да купуваме стоките му. И край - те са дисциплиниран народ и наистина ще спрат да купуват. Нека тогава, който иска, да се договаря с всеки отделен руснак, който влиза в магазина и там - на касата, открито гласува с портфейла си в един своеобразен икономически референдум.
Нека Брюксел и Вашингтон да не признават референдума в Крим. Щат не щат, обаче този истински икономически референдум на руските потребители всички ще го признаят. Няма начин! Русия, както е известно, е огромен пазар. Пазар, в който всеки отделен руснак вече носи портфейл, който е малко по-дебел от портмонето на който и да било германец. Говоря не само за жителите на Москва и Санкт Петербург. Говоря за жителите на цяла Русия - от Смоленск до Находка. Говоря с езика на данните на Евростат, според които през 2012 г. покупателната способност на руснаците изпревари тази на германците. А през 2013 г. Русия изпревари Федералната република вече и по Брутен вътрешен продукт. И това не го виждат само тези, които не искат да го видят.
От една икономическа война обаче ще загубят не само страните, които изнасят за Русия.
Ще загубят, разбира се, и самите руснаци. Ще изгубят възможността да купуват стоки, с които са свикнали. Но в името на националните си интереси те ще го направят.

Лошото е, че не се учим от историята

А ако погледнем в исторически план, ще видим, че с невъзпитан тон и със заплахи никой никога досега не е успял да постигне нищо срещу Русия. Никой и никога! И днес също няма да успее!
Конкретно за позицията на България - крайно време е да разберем, че ние не бива да изпадаме в крайности - нито в едната, нито в другата посока. Ние не сме геополитически фактор, от когото зависи нещо. Но по традиция ние обичаме да се правим на по-големи католици от папата, а мене точно това ме притеснява. Защото всички тези престаравания - в едната или другата посока, могат да донесат само големи щети на България.
В крайна сметка, ако сме честни спрямо нашите партньори в ЕС, трябва да признаем на висок глас, че едни санкции срещу Русия имат потенциала да ни погребат като държава. Трябва да кажем ясно на Брюксел - имайте предвид това и предварително му мислете - трябват ли ви членове на ЕС като една икономически разрушена в бъдеще България.
Това трябва да го имат предвид всички, които правят големите стратегически сметки и редят стратегии за десетилетия напред. Защото при едни санкции срещу Русия за нас ще важи правилото за внезапната смърт. Да ме прощава един бивш икономически министър - но това, което говори, издава, че е икономически невежа. Може да е бил министър, но е невежа! Защото не 2% от БВП, а при едни строги санкции от страна на Русия мигновено ще загубим поне 10% от БВП. Като тук не говоря за енергетика, а за икономика. В енергетиката просто няма с какво да компенсираме загубите. Там просто ще угаснем като крушка моментално. Най-голямото предприятие у нас ще затвори веднага, както и 80% от енергетиката ни.
Защо трябва да гледаме Полша и Прибалтика? Извинявайте, ама нашите интереси не съвпадат с тези на Полша и трите прибалтийски държави. Ето, сега нашите стоки за Русия минават оттам

и те печелят, а ние губим

Но дори ако погледнем обективно - и интересите на полския, литовския, латвийския и естонския народ също не съвпадат с тези, които декларират техните политически ръководства. Това ще стане ясно, когато бъдат засегнати и техните икономики. Но - да не съм лош пророк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай