Вокин: Кои, по дяволите, са Пловдив?

Вокин: Кои, по дяволите, са Пловдив? | StandartNews.com

Ние, момчетата на по 45 години, знаем откъде идват хубавите зеленчуци. Живеехме с ноемврийските издания на студио "Х", магазинното предаване "Всяка неделя" и анимациите на "Лека нощ, деца". Слушахме хитовете на братя Аргирови и Росица Кирилова. Във времената на комунизма София спасяваше Букурещ от гледане на телевизия едва два часа дневно. Благодарение на българите следяхме европейския футбол, който беше забранен в румънския ефир. Даже бяхме чули за "Ботев" (Пловдив). Тогава не беше голям отбор. Битката водеха "Левски" и ЦСКА, дори когато бяха прекръстени на "Витоша" и "Средец". Гледахме ги, докато отпаднат в Европа. След това телевизията им продължаваше с мачове на "Байерн" и "Барселона". Това бяха 80-те.

Както ние, така и "Динамо" обаче се променихме с годините. Сега е 2014-а и двама титуляри на букурещкия гранд отидоха в Пловдив! Единият - Лучин, е национал на Румъния. Мнозина побързаха да отсъдят, че това е крачка назад в кариерите им. На пръв поглед е така. Но! Първо, българското първенство е горе-долу като нашето. Вярно, "Ботев" се люшка в средата на таблицата. Но лидерът "Лудогорец" ще играе в евротурнирите напролет (за разлика от нашите отбори) след великолепно представяне през пролетта. Така че предубежденията започват да изчезват. И съвсем могат да се изпарят, ако сравним това, което Лучин и Куртеан оставят у дома, с онова, което ще намерят в Пловдив. Разликата е в размаха и в бюджетите. Пловдив се оказва досега успешен проект. Набира сили и заради вегетацията на двата гранда "Левски" и ЦСКА, еквивалентите на "Динамо" и "Стяуа" отвъд Дунав.

Преди 10 години наблюдавахме същия бум в "Литекс", където привлякоха куп румънски играчи и треньори: Трика, Ракита, Брату, Регенкампф, Стойкица. Сега "Лудогорец" залага на Козмин Моци. Но "Ботев" посяга към трона. Явно амбициите се разпростират доста по-надалеч. И има база. Техният собственик е нещо като сбор от Копос (б.а. - президент на "Рапид" Б) и Никулае (боса на лидера "Астра" (Гюргево), смятан за най-богат румънец и почетен гражданин на Свищов). Поне погледнато от бизнес гледна точка заради интересите в мобилните комуникации и застраховането. Явно човекът не слага каруцата пред коня. Преди да хвърли близо 2 милиона за играчи, той инвестира първо в инфраструктура. Направи тренировъчна база 5 звезди, със 7 игрища, хотел, ресторант, спа комплекс и т.н. Инвестира 20 милиона евро в нов 18-хиляден стадион, който ще бъде готов следващата пролет, когато България приема европейско за юноши. Куртеан и Лучин ще вдигнат заплатите си съответно от 9000 и 12 000 евро на 12 000 и 14 000. Ще ги взимат на секундата, а не с четири месеца закъснение. От безличния стадион на "Динамо" отиват на стадион, готов да приеме полуфинал в Европа!
Единственият проблем е, че се местят в границите на Балканите, където проектите понякога траят една нощ. И където могат да чуят освирквания: "Мамалиги, вървете си у дома".

Заб.- Авторът е един от най-уважаваните румънски спортни журналисти, водещо перо на медията и анализатор на една от телевизиите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай