Сряда,

Виктор от Балканите няма да ограби Острова

От: Администратор -
1495
Виктор от Балканите няма да ограби Острова
A
A
A

Виктор Спиресу е първият имигрант от Румъния, който пристига във Великобритания на 1 януари - денят, в който отпаднаха ограниченията за работа за българи и румънци. Жителите на двете държави вече могат да работят на Острова при същите условия като хората от останалите страни членки на ЕС. Спиресу, който работи в областта на строителството, казва, че не е дошъл "да ограбва" Великобритания, а само да спечели достатъчно пари, за да се върне и да осигури дом на семейството си.

Въпросът, който вълнува Острова, е дали хора като Виктор Спиресу ще очертаят политическите разговори за имиграцията през 2014-а или нова вълна от имигранти от най-бедните държави от Източния блок ще започне да източва социалната система и обществените услуги. Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън, който е под силен натиск от страна на своята Консервативна партия за ограничение на социалните услуги за новодошлите, поиска удължение на периода на изчакване преди имигрантите да могат да потърсят държавна помощ. Статистиката показва, че този ход може да предизвика повече шум и недоволство, отколкото е необходимо. По-малко от 2% от хората, които пристигат на Острова от страни членки на ЕС, са потърсили държавни помощи за безработни от 2010 г. насам. Всъщност, новите имигранти искат да подпомагат британската държавна хазна, като плащат по-големи суми за данъци, отколкото биха получавали като безработни, защото са основно младежи, които идват да търсят работа.

Великобритания наистина има проблеми в социалната си система, което вероятно представлява пречка за Камерън в борбата му срещу антиимиграционната партия UKIP, която е крайнодясно крило на Консервативната партия. Правилата за социални помощи за новодошлите са относително щедри. Системата за социално осигуряване се основава на проучване на финансовите възможности на лицето, за разлика от единните принципи за социално осигуряване в други европейски държави, където се отчита дали лицето е работило преди, и дали е имало социални осигуровки. В Италия няма финансови помощи, от които новодошлите веднага могат да се възползват. Тромавата бюрократична система и силно ограничените правила за помощи за жилищно настаняване обикновено възпират имигрантите да потърсят подобна държавна помощ. В Испания също достъпът до помощи за безработни е изключително труден, освен ако не се изтъкнат много основателни причини за невъзможност за работа. Промяната на социалната политика ще бъде много сложна и трудна, което означава, че премиерът Камерън ще влезе в спор в Европейската комисия и Съда на Европейските общности. Един от начините, които британската неправителствена организация "Оупън Юръп" обмисля като вариант, е британското правителство да получи силна подкрепа за вариране на социалните помощи за новодошлите имигранти. Германия и Холандия изразиха подкрепата си, въпреки че съставянето на голяма коалиция в Берлин може да попречи на социалните реформи.

Социалната система на Великобритания, създадена в ера на далеч по-малка мобилност на работната сила, е малко вероятно да бъде затруднена от нова вълна имигранти. Липсата на взаимност между британската социална система и тези в другите европейски страни е основателен проблем дори в случай, че заложените пари не са много. Това означава, че Дейвид Камерън трябва да се надява, че по-голямата част от имигрантите, избрали Великобритания като дестинация през 2014 г., имат същите намерения за работа като тези на Виктор Спиресу.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com