Туск ни избави от комплексите

Туск ни избави от комплексите | StandartNews.com

Уважение. Това беше основното послание на речта на Доналд Туск, която впечатли толкова българите. Няма нещо грандиозно, това е добра дипломатическа практика и отделно от това видяхме европейски стил, т.е. един човек си е свършил професионално работата от пиарска гледна точка. Направи ми впечатление, че речта е издържана в основни послания около българското председателство. Някои от тях са въплатени в клипа за председателството, други пък текат из интернет. Туск се е съобразил с тях. Разбира се, доста внимателно е подходил неговия речописец, явно е координирал посланията със София. Затова в словото имаше знакови за нас факти като това, че държавата не е сменяла името си.

Речта беше надъхваща

На мене ми подейства с две неща - първо, емоционално, разбира се, и второ, аз много се радвам като видя, че някой си е свършил работата. Хубав пример. Вълнуващо беше.

Ако трябва да бъда откровен, има някои тънки моменти, мисля, че има малко ирония, малко приятелско ухапване. Дано бъркам, дано е само одраскване.

В този изказ за красотите мнозина видяха съзвучие с темата на деня - природата и т.н. Това е идеологическо противоречие - повече природа или повече икономика. Много любопитно ще е, ако се окаже, че Туск е описал това. Беше любопитно, че изведе някаква приемственост на тема траки- българи, което е един от сравнително неглижираните прочити на нашата история. Ние нали все се чудим кои сме и откъде идваме. И тук беше много забавно, че той даде тракийска нишка.

Много ми хареса и това, което той каза: Кой, ако не вие да се занимавате със Западните Балкани. Както и че ние не сме загубили бойно знаме в битка.

Това е тържествено слово, то се прави, за да те докосне. В интерес на истината, като човек, който е създал много текстове за какво ли не и се занимава с публичност, трябва да кажа, че патетичният жанр е един от най-лесните. Защото най-лесното нещо на света е да докоснеш нечие самочувствие и да го понапомпаш. Това направи Туск. Нормално, не казвам - добро или лошо, казвам, че е на място. Така се прави, по дефиниция. С две думи- не е изненада. Иначе - респект за това, че Туск произнесе речта на български език. Като един поляк най-големият проблем явно бяха ударенията, но се беше справил много добре. Хареса ми и това, че все пак

Туск съчета европейско и национално

Това е един политик, който се смята за много либерален, много космополитен и в този смисъл той се явява отрицание по-скоро на националистическата политическа традиция в собствената си страна. Туск е представител на либералната десница в Полша, а не на консервативната католическа десница на "Право и справедливост".
В този смисъл беше знаменателно тъкмо от неговите уста да се чуят такива послания.

Сред най-важните беше: "Нищо не ви е дадено даром". Това е наш много стар комплекс, между другото донякъде с основание, че повечето неща в историята са идвали даром. И нали знаете Вазов пък в един друг цитат казва: "Нека таз свобода да ни бъде дар", т.е. това е най-голямото проклятие. Одата "Опълченците на Шипка" всъщност опровергава точно това, че даром сме получили свободата си. Туск ни успокои пък на свои ред, казва - не сте получила даром Европейския съюз, вие сте се борили, аз като поляк го знам, защото ние сме от Изтока. Беше много силно.

Това очевидно е реч на човек, който много добре е внимавал къде го стяга чепикът българина. За да ни успокои точно за най-голямото ни притеснение, защото нашият исторически комплекс е, че всичко сме получавали даром. Туск ни каза с усмивка: "Спокойно, не сте виновни, заслужили сте го !". А това винаги звучи добре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай