Туркия ке падне!

Туркия ке падне! | StandartNews.com

Необходимостта от знамения, които укрепват допълнително вярата, е от хилядолетия. Църквата винаги е ползвала различни съвпадения, за да докакаже всемогъществото на Бога. Но и в по-ново време народите търсят скрити знаци и символи в имена или абревиатури, които да им вдъхнат увереност в успеха на тяхната кауза.

Едва ли има читател, който да не е чел "Под игото". И да не си спомня за прословутото "пророчество", съгласно което 1876 година ще бъде съдбоносна за Османската империя. Защото сборът от цифри, отговарящи, съгласно църковнославанския език и аритметика, на буквите от изречението "Туркия ке падне", дава именно 1876. Тази игра на случая обаче вдъхва надежди - или поне съмения - и у най-скептичните и консервативни българи. Какъвто е и Вазовият герой чорбаджи Марко.

Прочеството все пак в известен смисъл се сбъдва. Априлското въстание и последвалата го Сръбско-турска война довеждат до намесата на Великите сили и в крайна сметка - до Руско-турската осводителна война.
По подобни знаци и символи особено си падат жителите на съпределния нам Апенински полуостров. Историците продълават да спорят за произхода на думата мафия

Най-патриотичната и комплиментарна за "почетното общество" версия е следната. През ХIII век Сицилия е завладяна от французите, начело с принц Шарл Анжуйски, който се обявява за крал. Гордите и свободолюбиви островитяни не обичат натрапниците и на 31 март 1282 г. в Палермо избухваа въстание, известно като "Сицилианската вечерня". Защото сигнал за него стават камбаните на църквите, звънящи за вечерната литургия. И жителите на града се нахвърлят върху френските войници с вика: "Мафия!". Което било съкращение от Morte Alla Francia - Italia Alena!. А това ще рече: "Смъртта на Франция е въжделението на Италия!" Едва ли в края на ХIII век е имало общоиталианско съзание, но звучи красиво. А когато наистина започват революционните борби за обединението на страната, се появява нова енигма.
През 50-те години на ХIХ век Джузепе Верди вече е композитор със световна слава. И дори е съчинил операта "Сицилианска вечерня" (посветена на гореописаните събития), както и много други с патриотична насоченост. Но не това го прави симовол на италианското Ризорджименто (Възраждане). Просто фамалията му - VERDI - започва да се разчита на италиански като: Vitorio Emanuele Rei Di Italia. Виторио Емануеле I е бил монархът на Сардинско-Пиемонтското кралство, на което всички италианци са възлагали надеждите си, че ще поведе битката за обединението на страната. Както и става.

Но дори и днес италианците търсят подобни кодове. До 1994 г. на Ботуша съществуваше откровено неофашистка партия - Movimento sociale italiano - Италианско социално движение. Което се разчиташе и от привърженици, и от противници като Мussolini, sei immortale!. Т.е. "Мусолини, бъди безсмъртен!". И зад океана обичат подобна игра с абревиатурите. Чичо Сам отдавна се е превърнал в символа на САЩ - както Джон Бул за Англия или Мариана за Франция. А всичко става ето така.

По време на англо-американската война от 1812 г. Самюъл Уилсън, търговец на добитък и месар, печели обществената поръчка, както се изразяваме днес, за доставка на месо за армията.

Мръвките са транспортирани във военни фургони на които са изписани инициалите U.S. (United States). Съгласно легендата, един войник от ирландски произход, запитан от неграмоните фермери какво означават тези букви, отговаря "компететно": Uncle Sam! (Чичо Сам). Изразът бързо се разпостанява от войниците, които превозват доставките. И постепенно всичко, маркирано с инициалите U.S. (както цялата собственост на армията и въобще държавната, маркирана така), започва да се свързва с "Чичо Сам". Глас народен, глас Божи - със специална резолюция от 15 септември 1961 г. Конгресът на САЩ признава Самюъл Уилсън за прототип на образа, превърнал се в национален символ на страната - Чичо Сам.

Подобни закачи с инициали на учреждения в САЩ продължават и днес. Не е пощадено дори ЦРУ. На английски неговите инициали са СIA (Central Intelligence Agency). Което зевзеците разшифроват като Christians In Action - "Християни в действие".

Не са пожалени и колегите им от ФБР. Нeговите иницали - FBI - се разчитат от шегаджиите по десетки начини. Най- популярна може би е версията Family Busines Iniative, коете ще рече "семейни бизнес инциативи."
Легендерните спецчасти на САЩ са известни като SEAL (от sea, аir, land - море, въздух, земя). Но с малки букви това ознава просто тюлен. Така за супербойците на Чичо Сам се закрепя подвеждащото название на тромавите морски бозайници.

Болшевишката революция в Русия въвежда масово абревиатурите. И дори името на страната е съкратено до РСФСР - "Руская Советская федеративная Социалистическая республика". Което всички противници на новата власт веднага преиначават в "Руская Сахар Фунта Сто Рублей", визирайки развихрилата се инфлация.
А америкаците пък простодушно си превеждаха по-късното название СССР - на английски USSR (Union of the Soviet Socialist Republics) - като United States of Soviet Russia. Сиреч "Съединени щати на Съветска Русия". Май не са били далеч от реалното положение на нещата.
От двусмислието на инициалите на името си е пострадал и сър Уинстън Чърчил. Той с право е известен и като баща на танка - идеята за създаването на "сухопътен крайцер" е негова. И първото бронирано чудовище през 1916 г. е било наречано WC (Winston Cherchil). Което обаче на английски си е знак за съвременна тоалетна.

И злополучното съкращение бързо изчезва

А танковете започват да носят просто поредния номер на модела - Мarc-1, 2, и т.н.
Търсенето на енигматични кодове е живо и днес в България. Куп партии първо измислиха гръмки съкращения за названията си - ГЕРБ, ГОРД, ЛИДЕР, ДАНО, НИЕ. А чак после "наместиха" какво точно се крие зад тях. "Разбираме ги ний тез мурафети!", би казал Алековият герой.
А международният код на България е BG. За Мусолини не сме сигурни, но Бай Ганьо вече наистина е безсмъртен...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай