Тероризъм за вътрешна употреба

Атентати като този в Манчестър целят промяна на електорални нагласи и външна политика

Тероризъм за вътрешна употреба | StandartNews.com

Крайно време е да не продължаваме всички да играем в една нарочна пиеса, която дори и най-обикновените хора разбират, че се повтаря отново и отново. Кървавият хаос в Манчестър с нищо не се различава от този в зала „Батаклан" във Франция. Сценарият е абсолютно един и същ. Винаги се говори, че някой зомбиран ислямист, най-често местен жител, радикализирал се няколко години по-рано, е замислил, отишъл и извършил подобен акт.

Дори вчера някои експерти по френския информационен канал France 24 обърнаха внимание, че за да бъде зомбиран въпросния терорист, трябва да има някой, който да го е подложил на подобно облъчване. Това означава, че този човек не действа сам – някой му е направил шахидският пояс, друг е избрал мястото на атентата. Накратко, зад терориста „единак" се крие логистична мрежа.

Трябва да кажем, че хибридните войни и тероризмът си съвпадат с това, че имат едни и същи цели. Средствата за тяхното постигане обаче се различават. За какво става дума? Става дума за оказване на политически натиск върху правителството на дадена държава с цел то да направи корекция във външнополитическия си курс, да се промени електоралната нагласа на хората преди парламентарни, президентски или други избори и по този начин дадената страна

да излезе от една геополитическа орбита и да премине в друга

Този сценарий се повтаря многократно в различни държави. Ако погледнем това, което се случи в Манчестър, и това, което стана на гара Аточа в Мадрид през 2004 г., бих казал, че могат да се открият много паралели. Защо?

Защото Великобритания е две седмици преди парламентарни избори. От друга страна, Обединеното кралство излезе от ЕС и започна да се движи в различна посока от формулата, по която се глобализираше светът до края на мандата на Барак Обама. Паралелът със събитията в Мадрид се състои в това, че тогава и Испания беше точно преди избори. След взривовете на гарата почти сигурният победител премиерът Хосе Мария Аснар от десницата загуби и спечелиха испанските социалисти. Последните взеха властта в Мадрид и промениха испанската външна политика по отношение на американската инвазия в Ирак.

Подобни терористични актове се правят по начин, така че да имат максимален отзвук в обществото. Това, което се случи в Манчестър, показва, че мястото е избрано от изключителен професионалист. Градът е люлка на големи, станали световно известни британски музикални групи. Ариана Гранде, по време на чийто концерт бе извършен атентатът, е обожавана от деца и тийнейджъри. В Манчестър има университети и градът е доста младежки. Едно такова събитие ще оттекне в цяла Великобритания и ще промени електоралните нагласи на обикновените англичани.

Дали „Ислямска държава" стои зад този атентат? Според мен

ИД е един етикет, който се използва като франчайзинг

от специалните служби на определени глобални и регионални, а защо не и локални фактори. Много експерти в областта на тероризма вече казват, че няма ислямски тероризъм, а просто етикет, който се слага след подобни събития като в Манчестър. Целта е кървавите операции да се извършват под „чужд флаг". Много често се оказва, че извършителите на атентатите са били свързани със специалните служби не на една, а на няколко държави. И това е една от големите причини да няма координация между големите служби за борба с глобалния тероризъм.

Атентатът в Манчестър е и предупреждение към външнополитическия курс на Великобритания след Brexit. Лондон започна да укрепва Британската общност за сметка на ЕС. Как така се оказва, че едни и същи глобални медии в света еднакво демонизират и Доналд Тръмп, и Владимир Путин? На пръв поглед изглежда нелогично, но в действителност е точно обратното. Да не забравяме, че британският премиер Тереза Мей беше една от първите, които се срещнаха с Тръмп.

Очевидно е, че активният диалог между американския президент и сегашното правителство в Лондон не устройва предишните глобализатори, които искаха да преформатират света с формулата на Pax Americana, създадена по концепцията на неоконите във Вашингтон. Това са същите тези властови кръгове около Хилъри Клинтън и Сорос, които в момента се опитват да свалят Тръмп. И то по същия начин, по който водеха хибридните войни по света и организираха всякакви цветни революции, арабски пролети и други подобни създадени in vitro „революции".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай