Теменужка увяхна в стила на ГЕРБ

Докато БСП брани сгафилите другари, в партията на Борисов всяко съмнение води до оставка

Теменужка увяхна в стила на ГЕРБ | StandartNews.com

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че подава оставка заради сделката за ЧЕЗ. За този ход я посъветва лично премиерът Бойко Борисов. Има ли някаква изненада дотук ?

Всяка една оставка, която е подадена в ситуация, в която има каквито и да било и от каквото и да било естество подозрения и неизяснени моменти, е справедлива и морална. Г-жа Петкова има право да изчисти името си и всъщност е достойно, че го прави чрез такъв акт, какъвто е оставката. Съвсем естествена е реакцията на премиера в тази ситуация, тоест със съвета си тя да подаде оставка. Това се вписва в цялата линия на ГЕРБ, която наблюдаваме през последната една година. Какво имам предвид – хора от управляващата партия, които по един или друг начин са дискредитирани, било то основателно или неоснователно, напускат постовете си. Много примери могат да бъдат дадени. Един от най-знаковите е подадената оставка от председателя на Народното събрание Димитър Главчев, депутати като Антон Тодоров, кметове и общински съветници и т.н. Това се вписва и в сблъсъка ГЕРБ-БСП, в който хората на Борисов обвиняват левицата, че нейни представители, които са се изказали или реагирали неправилно, има подозрения към тях и тяхна дейност, въпреки всичко остават в червените редици. А ГЕРБ

започнаха много ясно прочистване

за да запазят тази линия – когато има някакви подозрения, неговите представители да се оттеглят. В конкретния случай не бива да се забравя, че Теменужка Петкова е един от дългогодишните министри в кабинетите на Бойко Борисов. Това показва, че ГЕРБ показват последователност в налагането на линията „ние заемаме моралната страна чрез премахване на хора, които са опетнени".

Ако погледнем електоралните данни как обществото реагира на случващите се събития, виждаме, че ГЕРБ запазват мястото си на първа политическа сила пред БСП и непрекъснатите битки между тях оказват само един ефект – стягане на твърдите ядра. Това води и до резултатите от социологическите проучвания, в които няма почти никакви сериозни сътресения в данните на фона на непрекъснатите сътресения и скандали между управляващи и опозиция.

След оставката на Петкова, мнозина се запитаха какъв ще е ефектът върху коалицията и кабинета. Напоследък малкият коалиционен партньор в лицето на Обединените патриоти изказва недоволство от едно или друго действие на ГЕРБ. Вчера премиерът Борисов заяви, че ще се съберат с коалиционните партньори и ще решат кой ще замести Теменужка Петкова. Тук могат да се направят два извода. Първо, Борисов ще приеме оставката на енергийния министър, което е в подкрепа на гореспоменатата линия на поведение на ГЕРБ. Второ,

коалиционните партньори ще бъдат включени в този процес

Една от критиките на Патриотите бе, че ГЕРБ не се е посъветвал с тях при оставката на Димитър Главчев. Малкият коалиционен партньор много ясно демонстрира желанието си да бъде забелязван и обгрижван от ГЕРБ. В момента, в който се направи среща като вчерашната между Волен Сидеров и Цветан Цветанов, нещата се изглаждат и се казва, че няма напрежение. Когато е имало някакъв вид напрежение между Валери Симеонов и Бойко Борисов, последният е организирал срещи между коалиционните партньори. Според мен не наблюдаваме някакво искрено противоречие и истински проблеми, по които не може да се вземе единно решение от коалицията. По-скоро става въпрос за желанието на Обединените патриоти да се чувстват по-видими в рамките на коалицията и големият коалиционен партньор да демонстрира вид съобразяване с тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай