Спешната помощ е като сираче

Ако се нароят още "пироговчета", кой ще работи в тях

Спешната помощ е като сираче | StandartNews.com

Д-р Десислава Кателиева,
шеф на Асоциацията на работещите
в спешната медицинска помощ

Всички знаем какво се случва със сирачетата, които нямат подкрепата и закрилата на семейството си. Спешната медицинска помощ е сирачето на нашето здравеопазване и затова всички управляващи я използват като предпазител, който да прикрива дефектите на пазарните механизми в здравеопазването ни.

От 10 години при нас се работи без правила, за да може да се осигурява безплатна и безотказна медицинска помощ на всеки, който не желае да потърси джипи или специалист, защото е неосигурен или просто решава да си спести време и средства за преглед. При недостиг на направления за изследвания или за консултация със специалисти пациентите се насочват към Спешната помощ. При невъзможност да прегледат пациента в дома или извън работното време на кабинета си лекарите от първичната и специализираната извънболнична помощ също го препращат към нас. При липса на легла или при чести рехоспитализации болничните лекари насочват пациента пак към тел. 112 или СПО, където спешните медици са станали факири.

Резултатът е разрушителен както за пациентите, така и за работещите в системата. Спешната помощ има за цел да лекува животозастрашаващи състояния, а не хронични. Същевременно извършвайки рутинни медицински прегледи, Спешната помощ закъснява за истински спешните си пациенти. И така те чакат с часове мобилните ни екипи или пред спешните приемни отделения. Съответно остават неудовлетворени, понякога недолекувани и естествено стоварват недоволството си от цялото ни здравеопазване, като саморазправа със спешните медици. Спешните медици намаляваме прогресивно поради ниското заплащане на труда, преумората и стреса, агресията, липсата на перспективи.

Сирачето на нашето здравеопазване - спешната помощ, е любим приоритет на всички здравни министри. Всеки от тях оставя след себе си по една концепция, стратегия, обещания за реформи в спешната помощ, поради което системата става все по-хаотична и объркана. За десет години преживяхме разделянето на спешната помощ на спешна и неотложна, на болнична и доболнична, на спешна и денонощно медицинско обслужване на населението. Сега сме на път да се роди нова структура на Спешната помощ, с неясно подчинение и финансиране. Предстои сливане на доболничната и болничната спешна помощ отново в ЦСМП и преминаване изцяло към държавно финансиране, но неизвестно защо, извеждайки спешността от болниците, се наливат пари на данъкоплатеца в странни структури в 11 болници нар. "пироговчета" и спешни центрове в 35 общински болници.

Шепата спешни медици, работещи на по две-три работни места, питаме кой ще обслужва тези структури, защото желаещи няма. Лекарите напускат заради ниската заплата, стреса, агресията и липсата на възможности за специализация. Медицинските фелдшери са на изчерпване, защото от 20 г. системата не създава подобни специалисти. Останалите медицински специалисти и парамедици нямат право да оказват самостоятелно спешна помощ. Медиците в болниците и в доболничното здравеопазване също не достигат.

С кого ще се правят тези реформи?

Отговор на този въпрос няма, но ще ви кажем кои ще пострадат от поредната стратегия, концепция, реформа, Г-да експерти по спешна медицина и управляващи! Спешните медици ще продължим да напускаме преуморени и обидени, а пациентите ще продължават да страдат от закъсненията на оказаната спешна помощ, които за съжаление могат да бъдат и фатални за тях.

Спешната помощ е бушон вече 10 г., но изгърми ли, следва късо съединение, след което ще се сгромоляса цялото ни здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай