Сметки без кръчмар за Втора атомна

Сметки без кръчмар за Втора атомна | StandartNews.com

Светозар Гледачев, финансов анализатор

Бедна България, която едва намира по 50 млн. лева за коледни и великденски надбавки за най-отчайващо бедните пенсионери, с лека ръка пилее над 4 млрд. лева за АЕЦ "Белене". Това са добавките на възрастните хора за 80 години напред, които не те, а ние, децата и част от внуците им няма да доживеем. Парадоксът е, че точно пенсионерите искат атомни електроцентрали и те основно гласуваха на референдума за това. Целта на всяка пропаганда е точно това, да убедиш хората, които ще ограбиш, че е за тяхно добро и да ги накараш да ти помагат. При това идеята е маскирана като партийна или национална доктрина, нов строй или ново бъдеше. Резултатите обаче са винаги в бъдещето и никога не достигнати. Ето малко цифри като повод за размисли. В света има 420 атомни реактора и за период от 32 години са станали 147 инцидента в тях с различна степен на опасност, като най-малките изобщо не се отчитат. Най-големите в света са: авариите в атомните централи Чернобил (1986 г.), Фукушима (2011 г.), "Три Майл Айлънд", Пенсилвания (1979 г.), "Цуруга" в Япония (1995 г.), пожарът в завода за плутоний "Роки Флатс" в САЩ (1969 г.) и инцидентът на атомния комплекс "Селафийлд" през 1955 г.

За да оценят рисковете от атомната енергетика, учените от Швейцарската висша техническа школа в Цюрих и университета в Орхус (Дания), начело със Спенсър Уитли, са провели анализ на всички известни инциденти и аварии на атомни централи в света, като се започне от 1946 г.

Какви са изводите от това проучване:
С вероятност 50% драмата във Фукушима ще се повтори в следващите 50 г., Чернобил - в следващите 27 г., и "Три Майл Айлънд" - в следващите 10 г. Така че чакайте с висока степен на сигурност мегаавария в АЕЦ. Затова много страни се отказват от атомната енергетика, като например промишления колос Германия.

А когато стане авария, последствията за хората и земята са ужасяващи. Припомняме ви само онези от Чернобил: 200 000 души са евакуирани и остават без домове, от 600 000 запасняци, участвали в спасителната акция, 25 000 умират ненавършили 40 г, други 200 000 са инвалиди, в атмосферата са разпръснати 400 пъти повече радиоактивни вещества отколкото от бомбата над Хиришима, преждевременна смърт застига 985 000 души, в целия регион рязко скача заболеваемостта от рак и т.н.
Ако у нас се случи авария като във Фукошима, няма да има никаква България. И нас няма да ни има. По-бавно или по-бързо. Ще се молим за по-бързо. Ще има хора, които ще кажат: на нас това няма да ни се случи, което е малоумно, защото се случва в САЩ и Япония, която няма как да достигнем технически никога. И, че е евтино. Не, не е и никога не се е и предполагало дори. При АЕЦ" Белене" при единствената такава прогноза е 150 лв. за мегаватчас, а към онзи момент цената на енергия от вятъра е 140 лв., а от слънцето 160 лв.

И това е тенденцията в целия свят. В богатата и социална Германия 55% от електричеството се произвежда от частни инвеститори и тя е в обем 30 пъти повече от тази, които бихме произвели в Белене.

До 2020 г. САЩ планират да заменят 80% от ядрената енергия с възобновяема. Какъв е изводът? Лудост е да искаш атомна енергетика в 21. век, защото пак отиваме там, откъдето другите се връщат. Друг е въпросът, че българската държава така или иначе няма парите да построи подобно съоръжение и отново би го направила със заеми, които ще връщаме поне 60 години.

При това, ако все пак направим АЕЦ "Белене", ще сме зависими от доставчиците /братята руснаци/ и то още повече. И не само заради инвестицията. Още по-зависими ще сме, защото в България няма къде да се складират отпадъци от ядреното производство. Плутоният е елемент, който не съществува в природата. Той е създаден от човека, добива се при изгарянето на горивото в АЕЦ и има период на полуразпад 24 360 години. Вдишването на една 27-милионна част от грам плутоний е достатъчна, да предизвика рак на белите дробове.

Места за съхранение на отпадъците осигурява единствено Русия и в това ще бъдем съвсем зависими.

Много съмнителна теза е, че токът, добит от АЕЦ, има пазар. След промяната в структурата на българската икономика старите енергоемки производства от тежката индустрия отдавна ги няма. Със сегашните си мощности България може да произведе 3 пъти повече ток, отколкото и е необходим. За съжаление същите процеси на промяна вървят и в съседните държави, които също повишават ежегодно енергийните си мощности. Така че - и външният пазар е под въпрос в следващите години.

Ако днес питате непоколебимите от референдума за АЕЦ "Белене" обаче, те пак ще гласуват с "да", не защото биха оспорили въпросните тези, а защото партията така е решила.

Дано не направят същото и на новия референдум. Ама надали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай