Събирайте глобите, за да няма недосегаеми на пътя

Събирайте глобите, за да няма недосегаеми на пътя | StandartNews.com

Зад волана да се сяда 8 часа след последното питие, съветва Любка Маринова

И този Великден не се размина без курбан на пътя. Трима души загинаха вчера на "отсечката на смъртта" Русе-Бяла, а 4-годишното дете бере душа в кома. Нагъл шофьор пък скандализира България, опитвайки да избута от пътя мотоциклетист в Кресненското дефиле. Докога ще избиваме комплекси на пътя и драконовите мерки ли са решението срещу джигитите? "Стандарт" попита Любка Маринова, бивш говорител на КАТ-София и експерт в Асоциация на пострадалите от катастрофи.

За съжаление и тази година е като всички останали - с многобройни катастрофи по пътищата. За късмет няма толкова много жертви по празниците. Помните, че преди няколко години точно на Великден при трагична катастрофа загинаха 6 деца в Симеоновград. Сега тежките катастрофи са 21, въпреки че загиналите при тях са по-малко от предходни години.
Ежедневно виждаме колко недисциплинирани са водачите на пътя въпреки предприетите мерки от страна на Пътна полиция и на неправителствените организации. Тази агресия, която се е загнездила между хората, просто трябва да престане. Защото не може да се разчита само на това, че във всеки един момент можем да бъдем проверени от полицията и тогава да сме изрядни. Трябва да проявяваме малко повече търпение. Известно е още от древността, че то помага в живота. Но у нас шофьорите са по-скоро нетърпеливи.

Мисля, че трябва да се повиши и събираемостта на наложените глоби, защото сега някои хора се чувстват безнаказани на пътя. Има и проблеми по пътната мрежа, които, така или иначе, всички сме принудени да изтърпим, защото няма откъде другаде да минем. Просто трябва да имаме малко повече търпение и толерантност на пътя, да спазваме знаците и да намалим скоростта, когато е нужно. При движение в колона пък не бива да предприемаме рискови изпреварвания. Нито да сядаме зад волана след употреба на алкохол, ако не са минали най-малко 8 часа от последното питие. Зад кормилото пък трябва да са най-опитните водачи, когато се очаква интензивен трафик по маршрута.

Най-важното е да се знае, че път време няма. Не трябва да си поставяме срок, в който да стигнем до желаното от нас място, а да се съобразим с условията, които са около нас, докато шофираме. Важно е да се внимава, защото мобилните камери на КАТ започнаха работа, а и стационарните също продължават да работят. Нужно е малко повече съзнание и мисъл в главата на шофьорите, защото и най-добрият автомобил има спирачен път.

Смятам, че мерките, заложени в закона, са достатъчни, а и в крайна сметка не може да се сложи до всеки шофьор полицай. Това е просто невъзможно! По-скоро трябва да имаме поне малко съзнание, докато шофираме. Важно е и да се слагат и предпазните колани. Те спасяват живот. От 3 до 7 секунди само ще ни отнеме да си сложим предпазния колан, преди да потеглим. Малчуганите трябва да са в специалните столчета и също да са с предпазен колан, а не да са на предната седалка. Ето, наскоро загина 6-годишно дете, което се возеше там. Нужно е да проявяваме малко повече отговорност към останалите. Ако някой е решил да се самоубива, нека го направи. Но не и да използва пътя, за да убива невинни хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай