Руският Осама

Руският Осама | StandartNews.com

Вашингтон таймс

Двата взрива, които разтърсиха руския град Волгоград седмици преди началото на Зимните олимпийски игри в Сочи, отново разпалиха опасенията, че чеченският терорист, известен като "руския Бин Ладен", планира или вдъхновява нови терористични актове срещу слабозащитени обекти или срещу международни спортни прояви.

За първи път тези опасения се появиха през април, след като стана ясно, че един от двамата млади чеченски имигранти, извършили бомбеното нападение срещу маратона в Бостън, е черпил вдъхновение от Доку Умаров, 49-годишен лидер на ислямисткото терористично движение в Чечня.

Американското и руското разузнаване се опитват да разберат доколко активен е бил Умаров при планирането и провеждането на двата атентата във Волгоград.

Пожелал анонимност представител на американските специални служби припомни, че Умаров миналото лято беше разпространил видео материал, в който подкрепяше действия срещу Игрите в Сочи, за да се привлече внимание към съдбата на чеченския народ.

"Има мнение, че съществува връзка между думите на ислямиста и взривовете във Волгоград", отбелязва експертът, уточнявайки, че предстои да се съберат доказателства за това.

Друг анализатор на тероризма в Русия коментира, че не е за учудване точно Умаров да е заподозрян за атентатите във Волгоград, като отчита негови предишни публични заплахи. По мнението му обаче е твърде рано да се правят някакви прогнози за хората, които стоят зад атентатите.

Руски анализатори отбелязват, че взривовете във Волгоград ясно се отличават от терористичните нападения от последните години, в които е бил замесен Доку Умаров.

"Предишните атентати бяха насочени основно срещу руските служби за сигурност, разузнаването и военните постове. Но двата взрива във Волгоград бяха извършени непосредствено срещу мирни граждани. Те имаха стратегическата задача да привлекат вниманието на международните медии върху Русия и Зимната олимпиада.

"Времето и мястото на атаките са свързани с Олимпиадата", отбелязва Джефри Манкоф, заместник-директор по програмата за Русия и Евразия на Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Той даде ясно да се разбере, че въпросът за вината на Умаров все още е открит и е твърде рано да се прави връзка между нападенията във Волгоград и тези от Бостънския маратон.

Някои източници не изключват възможността атентатите в Русия да се дело на "вълк единак", вдъхновен от лидерите на международния тероризъм, но не действащ по тяхна заповед.

Доку Умаров е лидер на терористичната организация Кавказки емират. Той е боец от първата чеченска война (1994-1996). В края на войната се издига до полеви командир на чеченските екстремисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай