Ревизия на приоритетите

Ревизия на приоритетите | StandartNews.com

Без значение какво мислите - България няма намерение да се отказва от Евросъюза - нито политици, нито нация са готови да мислят за това. Но ЕС търси за себе си вътрешна промяна. Със сигурност мантрите и посланията ще бъдат ревизирани - особено идеята за така и недефинираните "европейски ценности". Точно сега е моментът за България да ревизира приоритетите си спрямо онова, което беше излишно посято от Брюксел - а именно да потърсим приоритетите, от които се нуждаем, нещата, което са наша нужда, а не задача на европейската централа.

Последните 25 години приоритет станаха не родителите ни, а условията в килиите на рецидивистите. Приоритет бяха не децата ни, а борбата с хомофобията. Приоритет бяха не правата на жертвата, а правото на престъпника. Националните приоритети като родолюбие в образованието бяха заменени с нов интернационализъм, подозрително лъхащ на Ориент и баклава. Предимство имаха не българските проблеми, а едни наложени отвън неясни нови норми. Това трябва да свърши и моментът за това настъпи.

Трябва да знаем и да признаем, че нито един от приоритетите на ЕС не беше за изхвърляне! Но има две малки подробности - първо приоритетите трябва да са НАШИ. Каквито са и проблемите ни - а те са само НАШИ. И второ - ние сме бедни. Ако нямаме достатъчно пари за нашите деца и за бежанците, трябва да решим кое е НАШ приоритет. Защото ние не можем да решим проблемите на никого, ако не решим собствените си проблеми. Това е неоспоримо.

Приоритет трябва да бъдат изоставените региони на България, а не 200 километра магистрали, построени за милиард и за десет години. Всяко обезлюдено село и всеки бъдещ емигрант трябва да е приоритет на овластените. Въпреки че строителството на магистрали и мегдани ни се представя за прогрес, истината е, че никой у нас не създава икономика и за европроекти се предпочитат задания, от които има бърза печалба или още по бърза кражба. Нуждаем се от икономист-визионер, които да възроди промишлеността и регионите. Защото в момента държавата не се управлява, тя е просто на дотации, които се разпределят на хайдушки принцип и за чието усвояване е нужно не да си част от икономиката, а да си част от политическата върхушка. В момента вие се вълнувате от BREXIT, но истината е че по-големият наш проблем ще е след година - защото парите по европрограми ще секнат.

Приоритет трябва да е политиката на равенство на етносите - икономически и политически днес етносите у нас са недоволни от уж-фаворизирането на другия етнос. Някой трябва да предложи драконовски мерки срещи опитите на едни етноси и отделни хора да се ползват от преимуществото на племето си. Досега етносите у нас не се третират равностойно като права и задължения. И досега държавните институции са снизходителни към начина на живот и обичаите на циганите например - и с това не им правят услуга. Това е причина циганите да не цивилизоват начина си на живот, но е и причина останалите етноси да смятат, че циганите се фаворизират заради европейските ценности. Този скрит конфликт е приоритет за решаване от всеки на власт.

Приоритет трябва да е принципът и законът в реформата на съдебната система. Дори не става дума за кадри ли реформа. Трябва ни правосъдие долу, при най-бедните. Няма логика у нас някой типове дребни кражби да бъдат узаконявани заради ниската себестойност на откраднатото. Много хора не знаят, но у нас не се наказват кражби до определена стойност, което третира библейската идея за кражба в някаква финансова амплитуда "от-до".

Реално у нас има една скрита истина - може да се краде до 200 лв. Което на фона на всеобщото обедняване дава страшни резултати - определени хора, най-вече стари хора, живеят с 200 лева, и ако бъдат ограбени - това е ненаказуемо. Тази несправедливост е икономиката на необразованите и неработещите - вече трето поколение у нас българи се издържат от дребни кражби, хранени от мъката на други бедни българи. Този конфликт е и демографски и възрастов. Някой трябва да се заеме с него.

Приоритет трябва да са консервативните ценности. Трябва да си върнем държавата от влиянието на чуждестранно платени НПО-та. В образованието, религията, културата, налагането на обществено мнение има изключително много чужди елементи и влияния , които се представят за "европейски". А ние като една европровинция някак приемаме тяхното присъствието за даденост.

Жесток пример в това отношение е Българският хелзинкски комитет /БХК/, който някак се вплете в структурите на държавната бюрокрация и неговите действия често заменят държавата и съда. Това се случи при кризата с бежанците, случва се в обикновени криминални прояви. Случва се така, че БХК се опитват да криминализират уж някакво "неевропейско" говорене, да криминализират личното мнение и да приемат за обида всяка реплика, която не съответна на някаква тяхна морална норма. Има много такива неправителствени организации, платени от чужбина, които налагат мнения и работят успоредно с държавните органи и сфери в името на някаква дискриминация и някакви нарушени права. И там е истинската загуба на суверенитет. България има ясни закони и наличието на организации като БХК ни третира като туземно население без администрация. Същата упражнява тормоз върху инакомислещите и се опитва да ги превъзпитава чрез серии от съдебни дела, които са излишен ресурс и отново не са приоритет.

Приоритет трябва да е семейството и демографията. Някой категорично трябва да заяви смелост - че у нас няма 32 пола и българите нямат намерение да възприемат под натиск идеята за еднополови бракове и осиновени в тях деца. Последните идеи като горните просто не могат да бъдат приоритет пред това българките да раждат. Няма да се учудвате, ако това е бъдещето - но сега тези проблеми са неактуални, редки и са димна завеса за катастрофите на цели групи и личности.
Приоритет трябва да бъдат границите и отбраната. ЕС направи много за България през последните години, но реално ние разменихме суверенитет срещу сигурност. Така ни бе казано. Днес това вече не е актуално. Днес, независимо дали има заплаха, ние трябва да се въоръжаваме, след като ни разоръжиха с мантри за вечен мир. Приоритет трябва да бъде НАТО без идеите на ястребите и с ясна позиция - ако някой иска силен фланг на НАТО на Балканите - защо разчита само на Турция?
Това е само началото на списъка с приоритетите които днес могат и трябва да се променят. Ние не бива да се развиваме от съюз на съюз и да сме по католици от папата пред идеологически центрове като Москва или Брюксел. Европа днес ще отчете различностите и шока от либерализация, на който бяха подложени нейните граждани. Днес е време за смяна на приоритетите. Всичко друго е предателство на националния интерес. И нови загуби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай