Приспивна песен за Будителите

Приспивна песен за Будителите | StandartNews.com

Той е още на 10 годинки и маската за Хелоуин му харесва повече от всичко. Може би с изключение на Дядо Коледа. В същото време го карат да почита всички онези редици от портрети, на които хора от по-миналия век са правили нещо, което за него е абсолютно неразбираемо. Той още не знае какво е будител, извън двете изречения, които някой е написал в учебника. Не знае, че будителите са около него.

Всяка година около Деня на народните будители и Хелоуин се заражда изкуствена полемика. Виним децата си, че избират евтините бонбонени обвивки на чуждите празници, вместо да честват миналото ни. Но не децата са виновни и няма смисъл да противопоставяме двата празника. Дори и да научат историята ни наизуст, малките няма как да достигнат до смисъла на думата „будител",

ако той е опорочен в днешно време

Къде е държавата ни, която дава на музейни работници и докторанти в университетите месечни заплати, за които една уважаваща себе си фолкпевица няма да приеме участие дори за една вечер? Която закрива музеи и чака „Америка за България" да й направи „Музейко"? Която поставя на колене хора с уникална квалификация и ги кара да просят пари за проекти от частни фирми или пък им реже европейски средства? Която рекламира историята си чрез вампири и шопска салата, за да привлече повече чужди туристи? Която с охота е готова да се откаже от цели периоди от историята си, защото така искат стратегическите ни европейски партньори.

Ако поискат, ще се откажем от цялата си история

Светът на нашето минало е толкова далеч от децата ни, че те питат учителите си как Васил Левски е успявал да създаде революционни комитети, без да има фейсбук.

Няма как да продължим тънката червена линия между будителите от миналото и съвременния свят, ако не покажем на децата си, че всяка епоха ражда своите будители. Че те не са само на портретите, които висят в класната стая и за които се преподава скучно. Виждали ли сте ученически съчинения на тема „Будителите днес"? По дефиниция всички те пишат, че това са учителите или интелектуалците, които ни оттласкват от материалното и ни карат да мислим само за духа. А смисълът на празника вече би трябвало да бъде друг. За едно дете будител би трябвало да бъде всеки, който може да събуди в него порива да бъде различно,

да дарява любов, да се учи и да развива себе си

Онзи, който го накара да осъзнае, че то би могло да бъде будител за някой друг. Че не е задължително неговото име да се върти в медиите, докато той живее на съседната улица. Просто той е човекът, който те вдъхновява. И това е особено важно, ако искаме от децата си да не скъсат най-важната връзка с миналото и с бъдещето едновременно. Неслучайно в един неотдавнашен конкурс на тема „Времена и будители" един ученик бе припознал за свой будител дядо Добри.

И по-добре, ако децата ни открият своите лични будители, защото будители на нацията днес май няма да се намерят. Поне докато политиците ни не спрат да веят поне три байрака – един на днешните управляващи, един на собствената си партия /кой знае, може да потрябва/ и един на Европейския съюз. И всички вкупом ни пеят приспивна песен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай