Пожар запали чергата на румънските политици

Пожар запали чергата на румънските политици | StandartNews.com

Румънският премиер Виктор Понта заяви, че ще подаде оставка заради трагедията в нощния клуб в Букурещ. Но не само това е причината за неговия ход. Има натрупано недоволство на народа. Не бива да се забравя, че преди това загина един шофьор в абсурдна катастрофа, предизвикана от превишената скорост на автомобила на министъра на вътрешните работи. И досега се разследват причините за инцидента.

Пожарът в дискотеката обаче шокира Румъния. 26 души загинаха на място, още шестима от раните си, а над 200 бяха ранени. Нощният клуб е бил отворен в бивша фабрика за обувки на пъпа на Букурещ без да е имал нужните разрешителни за организиране на концерти, а още по-малко на пиротехнически спектакли. Много важен е лозунгът на организирания протест след трагедията-"Корупцията, лакомията и безотговорността убиват цяла Румъния!".

Този лозунг е израз на реалната ситуация, защото пожарът в дискотеката е вследствие на комбинация от фактори. Става дума за конкретната лакомия на едни собственици на заведение, които натъпкват над 600 души в неподходяща зала, при това само с един вход и изход, което противоречи на всякакви правила за безопасност. Пак от лакомия правената реконструкция вътре е с евтини, некачествени материали, които са изключително огнеопасни.
Следващата стъпка към трагедията е безотговорността на всички контролни органи на общинско и държавно ниво, които си гледат работата " през пръсти" . И не на последно място е самата корупция. Някои от управляващите служители са подписали съответните документи и разрешителни, срещу което вероятно са се облажили.

Чашата преля и когато кметът на района, в който е била дискотеката, се барикадира и забрани всякакъв достъп на журналисти. После заяви, че ще направи паметник на мястото на дискотеката. Това тотално възмути хората.
Що се касае до самият протест, то той беше организиран изключително бързо, чрез интернет, без никакво насилие и размирици. Хората действаха разумно, изразявайки открито своето отношение към политическата класа в Румъния.
Стана ясно, че нещата са на ръба - дали народът ще продължи и ще измете цялата политическа класа, или ще се вземат радикални мерки.

Всъщност Понта много закъсня с оттеглянето си от поста. Той трябваше да си подаде оставката още преди година, когато прокуратурата "Анти корупция" започна да го разследва. Него го съдят, а той си управлява ! Изключителна наглост, която обаче е обща черта на политиците в Румъния и България. Разликата е, че срещу румънските политици хората се организират и ги помитат периодично, докато у нас това не се случва.

Любопитното е, че по времето на Понта Румъния икономически много напредна. Увеличиха се заплатите, пенсиите, социалните помощи. Скочи и броят на инвестиции. Оказа се обаче, че икономиката е едно, а моралът съвсем друго.
Разбира се корупция има навсякъде. Но в Европа 90% от политиците се стараят да бъдат полезни на народа и страната си, а едва 10% са откровени рушветчии. В Румъния и България ситуацията е наопаки. Точно срещу това протестират и хората от северния бряг на Дунав.

Президентът консерватор Клаус Йоханис се обяви за радикална промяна на румънското общество.
Явно разбра основния мотив на протестите, които не са икономическа, а са за повече морал на висшите управници и чиновници.

От тук нататък ще трябва да има консултации на политическите сили, за да се предложи един временен премиер до нормалните избори. Друг вариант е - да се назначи служебен премиер и да има извънредни избори. По-важното обаче е дали политическата класа ще усети в каква опасност е, ако продължава да действа по същия начин, толкова години след падането на Чаушеску.

Записа Оля Ал-Ахмед

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай