Поредното ужилване на пациентите

Поредното ужилване на пациентите | StandartNews.com

След като паднаха лимитите на болниците за 2015 г. с решение на Върховния административен съд , лека надежда за подобряване на финансовото положение просветна в душите на медицинската гилдия. Тя обаче изгасна за часове, защото от пресслужбата на Националната здравно-осигурителна каса светкавично разпространиха официално становище, че съдебното решение не води до последици за касата. Изплатените на болниците средства през 2015 г. са били 1 523 882 392 лв., съобразно възможностите на Закона за бюджета на НЗОК тогава, а те надвишават определените прогнозни стойности от 1 450 544 508 лв. С други думи НЗОК категорично отказва да плати за извършената надлимитна дейност, колкото и законна да е тя.

Очевидно, както и правилно заключва съдът -стига се до парадокс: болницата не може да откаже да лекува пациента и следва да го лекува за своя сметка, ако е изчерпала лимита си.

Според БЛС, вследствие на решението на ВАС, изпълнителите на медицински услуги са в правото си да търсят дължимите им суми, включително и отговорност за причинените им вреди. Но стига да могат да докажат претенциите си с необходимите документи, а това е повече от ясно, че ще се случи. Не подлежи на съмнение, че работата в условията на лимити е една от предпоставките за влошаване на финансовото състояние на лечебните заведения. Освен това клиничните пътеки като финансов инструмент за заплащане на извършената медицинска помощ отдавна са изчерпали своята функция и би следвало да се преосмисли тяхното прилагане възможно най-бързо.

Очаква се всички заинтересовани да заведат дела и да претендират за част от близо 60-те млн. лв., които им дължи НЗОК. Почти сигурно е, че нито едно лечебно заведение няма да сключи извънсъдебно споразумение, което означава, че на касата ще се наложи да плаща и лихви, които едва ли ще бъдат по-малко от 5-6 млн. лв. Към тази сума трябва да се добавят минимум 6-10 млн. лв. за адвокатски хонорари. Освен това всеки изпълнител на медицински услуги ще съди фонда за пропуснати ползи, защото с тези средства е могъл да си осигури нова апаратура, да ангажира водещи специалисти или да въведе иновативни лечебни технологии.

От чий джоб ще излязат всички тези средства?

Отговорът е ясен – от НЗОК, което означава от нас – здравно осигурените пациенти, които всеки месец си плащат вноските. Вместо за здраве, те ще бъдат похарчени за адвокатски хонорари, за лихви и т.н. С други думи ще отидат на вятъра заради поредната чиновническа глупост.

И отново виновни няма да има, които да понесат наказание. Затова най-ощетени ще бъдат българските граждани и най-лошото е, че за пореден път парсата ще платят най-уязвимата част от обществото – болните хора.
Недоверието в здравната ни система и без това вече достигна такива размери, че пациентите не доверяват здравето си дори когато могат да получат напълно адекватно и сравнимо със световните стандарти лечение. И тъй като системата у нас обрича болните на бумащина, часове чакане и бездушие, пациентите предпочитат да се лекуват извън страната не само за сложни операции и иновативни терапии, но и когато трябва да получат бързо изследвания и лечение.

В крайна сметка за всичко виновни излизат лекарите, които често получават несправедливи нападки, хули, ругатни, а не рядко и юмруци. Пациентите изливат гнева си върху тях. Почти не си задават въпроса каква е съдбата на онези 1,4 млрд. лв., които през 2010 г. бяха прелети в резерва на БНБ. Така здравеопазването беше лишено от средства за извънредни ситуации, като хепатитната епидемия в Пловдив, за която през 2007-2008 г. беше осигурено финансиране.

Медиците си гледат добре работата, но здравната система е зле конструирана и тя генерира лошите резултати – хроничен недоимък. Причините са две: първо - парите за здраве са много малко, и второ – трябва да се реши законодателно как да се използват тези пари. Много са хората, които се съпротивляват срещу реформата в здравеопазването, „защото сегашната система генерира печалби на много хора, които се занимават с медицина".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай