Неделя,

По-добре да въведем семейно облагане

От: Failed to load user -
1412
По-добре да въведем семейно облагане
A
A
A

Божидар Данев, председател на БСК

БСК решително възразява срещу приемане на популистки и прибързани решения под натиска на протестите. Това е опасно при сегашната политическата ситуация, без задълбочена оценка за въздействието върху конкурентоспособността на българската икономика и осигурителните системи.

Предложението е стъпка към неприемлива отмяна на пропорционалното облагане на доходите на физическите лица и т.нар. плосък данък. То не е консултирано в съвета за тристранно сътрудничество. Смятаме, че връщането на удържания данък ще увеличи натиска за заплащане на границата на минималната заплата. Ще се увеличи и натискът за вдигане на минималната заплата, което пък ще натовари фирмите с повече разходи за труд. Създават се стимули за посивяване на пазар на труда и допълнителен финансов дисбаланс в системите на социалното и здравно осигуряване.

Вместо предлаганото данъчно облекчение смятаме, че е по-добре при предварителна подготовка и обсъждане с експертната общност и социалните партньори да се въведе семейно подоходно облагане и критерии за освобождаване от плащане.

БСК призовава Народното събрание да гласува против приемането на промени в Закона за данъка върху доходите на физическите лица при второ четене на Закона за държавния бюджет за 2014 г.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички