По-добре да въведем семейно облагане

По-добре да въведем семейно облагане | StandartNews.com

Божидар Данев, председател на БСК

БСК решително възразява срещу приемане на популистки и прибързани решения под натиска на протестите. Това е опасно при сегашната политическата ситуация, без задълбочена оценка за въздействието върху конкурентоспособността на българската икономика и осигурителните системи.

Предложението е стъпка към неприемлива отмяна на пропорционалното облагане на доходите на физическите лица и т.нар. плосък данък. То не е консултирано в съвета за тристранно сътрудничество. Смятаме, че връщането на удържания данък ще увеличи натиска за заплащане на границата на минималната заплата. Ще се увеличи и натискът за вдигане на минималната заплата, което пък ще натовари фирмите с повече разходи за труд. Създават се стимули за посивяване на пазар на труда и допълнителен финансов дисбаланс в системите на социалното и здравно осигуряване.

Вместо предлаганото данъчно облекчение смятаме, че е по-добре при предварителна подготовка и обсъждане с експертната общност и социалните партньори да се въведе семейно подоходно облагане и критерии за освобождаване от плащане.

БСК призовава Народното събрание да гласува против приемането на промени в Закона за данъка върху доходите на физическите лица при второ четене на Закона за държавния бюджет за 2014 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай