Вторник,

Пак дръпнахме мечката за опашката

От: Failed to load user -
3798
Пак дръпнахме мечката за опашката
A
A
A

Кремъл вече ни счита за агресивна русофобска страна

След обявения отказ на България да пусне руските транспортни самолети излезе новината, че руски ИЛ-62М е минал през България на път за Сирия на 7 септември. /По-късно Външно уточни, че самолетът е пуснат, след като руската страна е декларирала, че вози дипломати - б.р./ Това, което българското обществено мнение научава от Външно и военно министерство, показва, че в държавата цари невъобразим хаос. Въпросът за пускането за руските самолети трябваше да се реши от парламента, да бъде поставен в Министерски съвет, където премиерът да се произнесе и да поеме отговорност за позицията ни. На практика обаче виждаме две министерства, които нямат нищо общо с българския кабинет, намиращ се на "Дондуков" 1. Забелязваме, че външният и военният министри са самостоятелно веселящи се единици, които се управляват с дистанционно управление извън нашата територия. И двамата споделят позиции, които не са български. Ако бяха български, щяхме да чуем нещо от правителството или от парламента. Изявлението на говорителя на МВнР Бетина Жотева е обидно. Това е

унищожаване на остатъците от държавен суверенитет

и национално достойнство. Представяте ли си говорителят да заяви, че "решението е взето самостоятелно от МВнР"?! Просто смехотворно. С тази позиция в руската преса България е класирана вече на нивото на прибалтийските републики като страна с изключително агресивна русофобска реторика.

С този външнополитически ход България се изяви като най-върл противник на Русия, и то

без да има абсолютно никакъв смисъл и полза

В момент, когато нашите партньори от ЕС се опитват да възстановят диалога с Москва и все по-категорично се обявяват срещу санкциите, които нанасят чудовищни щети на отделни членки на ЕС, ние продължаваме да се държим като хора, които не се съобразяват с интересите на българския народ.

Нашата икономика е обвързана с търговските отношения с Русия. По отношение на вноса и транзита на въглеводороди и стремежа да се преборим за дял на руските пазари положението още се влоши. Ние вече загубихме руските туристи и купувачи на недвижими имоти. Тази година по Черноморието няма почти никакви руски туристи, което е загробващо за целия туристически бранш.

Русия се включва в борбата срещу Ислямска държава в Сирия. ИДИЛ е основният противник не само на Башар Асад, но също и на Ирак, Иран, Сирия, включително напоследък заплахата проумя и Саудитска Арабия, чиито представители отидоха в Москва, за

да координират действията си срещу джихадистите

В момента в Сирия няма нормална опозиция, която да се бори срещу ИДИЛ. От една страна, имаме самозвания халифат, а от друга - са остатъците от "Ал Кайда", които някои се опитват да ни представят като умерената сирийска опозиция. Тоест възпрепятствайки изпращането на хуманитарна помощ и въоръжение на Асад, ние на практика ставаме съюзници на ИДИЛ и "Ал Кайда".

Позицията на САЩ в конфликта е двусмислена. От една страна, те заявяват, че се борят срещу ИДИЛ, но на практика не го правят.

От въздушните бомбардировки на американските самолети срещу обекти на Ислямска държава няма разрушено нито едно находище, нито една сонда, от които те помпат суров петрол и го продават на черния пазар.

През август в Доха имаше съвещание, на което бяха предложени два подхода за борба с ИДИЛ - единият на САЩ, другият - на Русия. Американците смятат да продължат въздушните нападения, докато Кремъл предлага да се осъществи сухопътна офанзива срещу ИДИЛ, в която да участват въоръжените сили на Ирак, Иран и Сирия. Русия започна да подпомага тези държави, за да приключат въпроса с джихадистите. Ислямска държава представлява опасност за всички страни от региона, включително за Русия, Иран и Китай.

Под лозунга за борба с ИДИЛ всяка една държава започва да преследва собствените си интереси. На Турция проблемът не й е толкова ИДИЛ, с която тя имаше двусмислени отношения. Големият проблем за Ердоган са кюрдите. Дългогодишното примирие с Кюрдската работническа партия е нарушено - имаше поредица от атентати и взривове на тръбопроводи. Турските национални интереси строго диктуват да не се допусне създаването на кюрдска държава. Ако се появи независим Кюрдистан, той би заел територии от Иран, Ирак, Сирия и Турция. Под лозунга за борба с ИДИЛ всяка страна гони собствените си интереси, единствено България повтаря като папагал позициите, които й се спускат от чужбина.

Поискаха коридор, за да им бъде отказан


Соломон Паси, бивш външен министър

Единствената цел на искането за въздушния коридор през България за руските самолети за Сирия е то да бъде отказано. Големият въпрос е защо й е на Русия точно този коридор при положение, че има други удобни въздушни коридори (през Азербайджан, през Каспийско море), както и воден път през Черно море.

Този коридор има една-единствена цел - да бъде отказан. Това е част от пропагандната война на Русия: да покаже "колко е лошо НАТО", за да откаже път за един хуманитарен конвой... Никаква логистическа стойност няма този коридор, тъй като Русия има далеч по-удобни пътища да стигне до Сирия. Двете страни имат и силен военен диалог и е нелогично хуманитарните доставки изведнъж да минават по други канали.

Русия може да мине през Иран и Ирак, за да стигне до Сирия, пътят през България е все едно да тръгнеш от София за Бургас и да минеш през Видин.

Обвиненията, че България изпълнява заповеди на НАТО са неоснователни, тъй като в алианса този въпрос не се дискутира активно и се смята, че това е една рутинна задача, която България сама ще си реши.

А по въпроса кой ни е освободил, после кой ни е заробил, това е част от историята. Може да върнем лентата назад и да видим как България е дала азбука на Русия, религия, писменост. И ние много сме дали на Русия.

Необходимо е с Русия да се установи нов тип диалог. Такъв диалог имаше с Горбачов, с Елцин, както и в ранните години на Путин. Но сега с Путин вече трудно се установява един качествен диалог. Западът има нужда от Русия и иска да работи с Русия по много въпроси, но сътрудничеството е въпрос на доверие.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com