Четвъртък,

Отчуждението е бич №1 за обществото ни

От: Администратор -
2720
Отчуждението е бич №1 за обществото ни
A
A
A

Д-р Цветеслава Гълъбова, шеф на психиатричната болница "Св. Иван Рилски"

Все по-често си задаваме въпроса какво хвърля толкова много българи в депресия. Отговорите са много. Проблеми в работата, проблеми в личния живот - с деца, съпруга, любовница и т.н., проблеми от всякакъв характер. Както и цялата тази напрегната обстановка, в която живеем. Всичко това комбинирано може да докара всеки до депресия. И нещо много важно - липсва общественото спокойствие и сигурност.

Ние сме подложени на един постоянен стрес. Има несигурност у нас как ще оцелеем, ще се справим ли изобщо и, разбира се, самотата и отчуждението. Вече се наложи практиката да общуваме предимно виртуално. В социалната мрежа правим революции, събаряме правителства, недоволстваме. Иначе българите сме станали изключително отчуждени едни от друг. Най-баналното е, че не си познаваме дори съседите от входа. Няма мисъл, че може човекът до теб да има някакъв проблем и ти да му помогнеш. Отчуждението за мен се е превърнало в проблем номер едно на отношенията в България. Да, ние имаме чудесни оправдания, че живеем трудно, че имаме кредити, че имаме проблеми, но съм се изумявала, включително и в личния си живот имам такива случаи, как можеш да докараш някого до някакво състояние и да не вдигнеш телефона да питаш - "Как си?". Това, човешкото, простичкото - "Как си?". Винаги отлагаме хубавите неща. Нямаме време да седнем на едно кафе просто ей така. Трябва нещо да се случи, да имаме някакъв проблеми, за да се видим и с приятелите си. А не да ти кажат - "Ще се видим, но хайде, ще те мушна между две срещи!". Ето затова ставаме депресивни. Българинът го гони някакъв максимализъм - оня имал еди-какво си, а аз нямам. Непременно трябва да го имам. Ние загубихме способността някак си да се радваме на простите неща.

Голям грях е, че забравяме да общуваме с децата си. Те страдат. Българският родител е горд, че е купил последен айфон, таблет на детето си, че го е завел в мола, само че детето не иска само молове и айфони. То иска на първо място общуване. Карала съм семейства да седнат и да сметнат в рамките на една седмица колко общуват с децата си. Те се ужасяват, когато съберат броя минути. А иначе са толкова много прегръдки и целувки, но във Фейсбук. Българският родител не знае какво прави детето му в социалните мрежи, с кого общува, с кого се среща, какво говори. И оттук нататък от такива семейства излизат несигурни, психически нездрави хора, които в по-късна възраст може да развият я депресия, я нещо друго. Толкова много родители не знаят как да общуват с децата си. Или пък - разведат се и забравят как да се държат като родителска двойка. В България има един модел на поведение, който ме изумява - с каква лекота след раздяла или развод, когато имат общи деца, майките и бащите запознават децата с новите си половинки. И се получава една върволица от мъже и жени покрай тези деца и те се ошеметяват. И какви да станат освен депресивни и невротични!?

По принцип е възможно, когато едно депресивно състояние се лекува с антидепресанти, да се премине в другата фаза - на мания. Това са двете фази на биполярното афективно разстройство. Възможно е, когато лекувам една мания с медикаментите, да "вкараме" човека в депресия, без да го искаме, както и обратното - с антидепресивно лечение може човекът да премине в другата фаза. Виждала съм случаи, когато това буквално става за часове. Човекът да си пие лекарствата и буквално за няколко часа, както ние на професионален жаргон казваме, да "превключи" на мания и да стане много действен, активен, да пътува, да направи една камара бели.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички