Опасните игри с ядрено гориво

Технологията на Westinghouse показа дефекти и в Украйна

Опасните игри с ядрено гориво | StandartNews.com

Има една дума, която струва на поелите западния геополитически курс бивши соцрепублики милиарди долари загуби. Тази ключова дума е "диверсификация". Която втръсна на всички ни, особено спрегната в "пазарно" насочения слоган: "диверсификация на енергийните източници". В в българския й вариант тя касае не просто вкарването на ядрената технология АР 1000 на Westinghouse в България, но и подмяна на руското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". На всяка цена и без значение колко ще струва на бедните българи. Един бивш премиер беше обещал това да се случи до 26 май 2012 г. Слава Богу, това обещание остана да виси като едно стотиците, с които въпросният бивш премиер забавляваше публиката по света и у нас.

България е като в енергийно менгеме между два основни конкурента на световния ядрен пазар: "Росатом" и Westinghouse. На практика американският концерн, щедро обезпечаван с политическа и лобистка подкрепа от Държавния департамент на САЩ, се опитва да изтика руската ядрена технология от българския пазар. И тази битка има чисто пазарен аспект.

Но преди сегашното българско правителство да вземе страна, трябва да е наясно с рисковете, които носи технологията на Westinghouse.

Качеството" на горивото на Westinghouse - ТВС-W определено има проблем да бъде използвано в руските реактори. "Стандарт" писа за това още през март миналата година, като се позова на данни от секретен доклад, касаещ проблемите в чешката АЕЦ "Темелин". От доставените там от Westinghouse 61 касети TBC-W 51 са дефектирали. А пък Американският ядрен регулатор (NRC) съвсем официално разтревожи световната общественост, като на 21 февруари 2012 г. поиска информация от 11 ядрени централи за качеството на горивата Westinghouse. По-точно регулаторът изиска анализ на феномена "деградация на термична проводимост".
Във времето старото гориво намалява своя капацитет на топлопроводимост, като потенциално променя своето поведение в различни кризисни сценарии. При този дефект горивото може да развие неконтролируемо висока температура. И при липса на охлаждаща течност съществува реална опасност да предизвика ядрена опасност.
Westinghouse трябва да поработи още по въпросите на този феномен при разработката на горивото", препоръча още преди година и нещо Ерик Лийдс, директор в офиса за регулация на реакторите в NRC, пред Nuclear Engeneering International.

Днес за дефектите на горивото на Westinghouse вече пишат открито вестници и сайтове. В Атоминфо.бг например има напоителен материал за проблемите на американското гориво в Украйна, която беше принудена да замени руското ядрено гориво на ТВЕЛ. И се оказа, че тая диверсификация освен скъпо струваща е и доста опасна за здравето и живота на украинците.

Преди няколко седмици НАЭК "Энергоатом", организацията, експлоатираща всички АЕЦ в Украйна, публикува съобщение за пресата. При изваждането на касетите ТВС-W, производство на Westinghouse, от активната зона на втори блок на Южноукраинската АЕЦ са били открити "незначителни деформации и повреди на няколко от кантовете на дистанциращите решетки на три ТВС-W". Дефектите са били открити на 6 и 8 юли. Касетите на Westinghouse се появиха и на 3 блок на ЮУ АЕЦ в рамките на съглашение между правителствата на Украйна и САЩ. Американското гориво трябваше да се появи и на пети блок на Запорожската АЕЦ.

Американците дойдоха в Украйна, имайки зад гърба си положителния опит от внедряването на алтернативното гориво за ВВЭР-440 (Ловииза - Финландия), но и отрицателния опит с ВВЭР-1000 (Темелин - Чехия). На чешките блокове, където бяха попаднали след международен конкурс (без никакви предварителни изпитания в реални условия), всички американски касети бяха извадени и от двата реактора и заменени с руско гориво. Причината беше катастрофалната им механична неустойчивост (всевъзможни деформации). Да изпитват горивото си за ВВЭР-1000 американците получиха възможност само в Украйна.

Обаче Украйна, помнейки неуспешния експлоатационен опит с касетите на Westinghouse на АЕЦ "Темелин", не си позволи риска да даде на американските касети някой (цял) блок. Предполагаше се, че с американските касети постепенно ще се запълва АЗ при всяка презарядка. Преминаването от една модификация касети към друга е сложен и труден процес, това го знаят специалистите, включително и в АЕЦ "Козлодуй". Но украинските колеги се оказаха в още по-тежка ситуация. В техния случай двамата доставчици яростно се конкурираха и не бързаха да споделят информация за своите изделия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай