Обратното махало на джихада

Нападателите край джамията са копирали терористите от Лондон Бридж, но мишената са мюсюлмани

Обратното махало на джихада | StandartNews.com

Кървавата драма, която се случи пред най-голямата джамия в Лондон, очевидно е обратен знак на ислямския терор, който гледахме досега.

Виждаме реакция на определени кръгове в британското общество, които просто не приемат сегашната ситуация. Очевидно тези хора нямат доверие във властите и това всъщност е инстинктивна реакция на серията атентати, дело на мюсюлмани, които вече се случват почти всяка седмица във Великобритания. Моето лично мнение е, че нападателите край джамията са търсили паралел с последния атентат на Лондон Бридж. Първо, също нает под наем бял пикап, при това пак от Уелс. Трима човека, така както беше и на „Лондон Бридж". Сценарият е същият,

газят се хора, които се намират на публични места

Отново имаме и ножове в арсенала на нападателите.

С други думи вчерашните атентатори са се опитали да възпроизведат компоненти, които вече са достатъчно ясно набити в съзнанието на хората. Става въпрос за вандалска терористична постъпка, която обаче идва от хора, които са се чувствали мишена на джихадистите.

За съжаление и в двата случая имаме невинни хора, които стават жертва.

Още по-лошото са песимистичните прогнози, които можем да направим за тази спирала на злото. Когато обществото вземе правосъдието в свои ръце, това означава, че се губи вярата в правовата държава. Важи принципа "зъб за зъб, око за око". И за съжаление това е белег на много сериозна криза в държавата, но още по-трагично е, когато има симптоми на криза в самото общество.

Британците в момента са много силно разделени

очевидно според религиозната принадлежност, манталитет и култура. Виждаме как носители на културата и контракултурата се сблъскват по един начин, по който са далеч от регулациите на държавата.

Какво обаче ерозира до такава степен вярата в държавните институции ?

Първо, това е Брекзит, вече започват преговорите за напускане на ЕС, което не се приема от голяма част от жителите на кралството. Второ, резултатите от последните парламентарни избори. Очакваше се Тереза Мей да ги спечели безапелационно, но победата й беше пирова. Просто много силно ерозирано е доверието в нея, започват да я определят като "ходещ труп". И всичко това се акумулира, докато се стигне до едно недоверие към органите, към държавността изобщо. Всичко това показва, че британското общество наистина има върху какво да се замисли. Явно през последните 10-15 години ситуацията рядко се е променила.

Възможно е

да очакваме и контраудар от страна на мюсюлманите

Фактът, че шофьорът, който е газел хората, е бил заловен на място, показва, че това е човек, който няма предварителна подготовка. Явно е дилетант, а не изпечен атентатор. Както на Лондон Бридж, така и тук, виждаме по-скоро инстинктивни реакции, по-скоро хора, които нямат тренинг, а само дива емоция, която се превръща в една смъртоносна ярост. Страшното е, че виждаме как спиралата на насилието вече се е завъртяла. И никой не може да прогнозира докъде ще се стигне.

Тероризмът по принцип е социално явление, което не може напълно да се изкорени, то никога не може да бъде победено. Въпросът е да бъде ограничено, да не бъде стимулирано, да не бъде захранвано с причини, за да ескалира. Опасявам се, че освен на Острова, и в Германия и във Франция, има някои грешки в държавната политика. Очевидно Западна Европа не е в състояние да абсорбира всички онези малцинства, чиито произход е от съседни региони. А това не вещае нищо добро занапред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай