Ниските доходи стопяват нацията

Ниските доходи стопяват нацията | StandartNews.com

Когато нямаш поминък в родното място, отиваш на гурбет в София или чужбина

Искрен Веселинов, председател
на Центъра за демографска политика

Нацията ни се топи ужасно бързо. Дори не с 6 души на час, както сочи изследването на
Националния статистически институт, а с малко над 8 човека на час. ОТ НСИ не калкулират отрицателното миграционно салдо. Каква всъщност е вярната сметка ? Имаме 6 промила отрицателен прираст, към които трябва да добавим 3 промила отрицателно миграционно салдо, т.е. тези, които напускат България, са повече, отколкото тези, които се заселват в нея, въпреки бежанските вълни. В същото време според статистиката от миналата година ние сме на второ място в света по смъртност, което е знак на демографска катастрофа. Така в крайна сметка се получава една цифра от порядъка между

70 и 80 хиляди годишно, с колкото се топи България

На практика това е населението на един областен град от ранга на Велико Търново или Перник.
През 2006 г беше създадена национална стратегия за решаването на демографския проблем, а преди около година имаше опит за нейната актуализация. Като цяло обаче всичко е в сферата на пожеланията. Не се заделя финансов ресурс, няма такива политики, които да са изведени като приоритетни от страна на държавата и това води до минимални, да не кажа, никакви ефекти. Истината е, че основният проблем, който трябва да се реши, е този с доходите, защото той се отразява и върху лошото здравеопазване, съответно - високата смъртност, ниската раждаемост, както и на бягството от страната. Трябва

да превърнем страната си в по-притегателно място за живеене

и доходите са в основата на този проблем, който се надявам следващите управляващи да осъзнаят.
Раждаемостта е у нас е ниска, но има и други страни от Европейския съюз с такива нива. Ако по този показател сме в 20-ицата на света, по миграционен индекс сме доста по-напред, а по смъртност сме втори. Имаме по-висока смъртност отколкото във воюваща Сирия през м.г., което е парадоксално.
Много пъти съм поставял ясно тезата, че държавата чрез нейната регионална политика продължава да концентрира населението само в София и в няколко части на Южна България, където отива целия публичен ресурс. Липсата на нормална инфраструктура, на условия за правене на бизнес, са довели до една верижна реакция, която вече много трудно ще съживи селищата от Северна България, особено в Северозапада. Ето, примерно, Силистра, като размер на инвестиции на глава от населението е 900 пъти след София. На никого обаче тази ножица не му прави впечатление. Имаме държавна компания, която трябва да изгражда индустриални зони. В София има такава, зона Божурище, но не и в Силистра. Това е липса на комплексен подход в регионалното развитие и едно от лицата на демографската криза. Изгонвайки човека от родното му населено място, ти го пращаш в София. Там той тепърва се устройва, трупа някакъв тип благосъстояние и обикновено си позволява най-много едно дете. При другия вариант същият този човек направо заминава за чужбина, което е абсолютна загуба за демографския потенциал на страната.

Кризата все още има шанс да бъде преодоляна

България би се превърнала в притегателен център не само за тези сънародници, които са я напуснали, но и по принцип за българската диаспора, дори за сродни националности. Ние трябва да имаме политика за внос на население, включително и на работна ръка, защото това е един от сериозните проблеми пред икономическото развитие на страната в момента. И в това отношение България трябва да определи своята политика, защото при другия вариант празното пространство ще бъде запълнено от случайни хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай