Нетривиален, но блестящ ход

Нетривиален, но блестящ ход | StandartNews.com

Бойко Борисов направи поредния си нетривиален красив ход в една много тежка ситуация, в която изпадна пред някакви вътрешни проблеми в ГЕРБ, с очевидни, някакви съпротивителни сили вътре, недостатъчни да го съборят, но достатъчно да създадат неприятен живот. И пред ясното обвинение: "Защо толерираш господата Писанчев и Лазаров пред твоя собствен вътрешен министър?" Той постъпи някак си, изгони всички, това направи.

Изборът на Румяна Бъчварова за министър е блестящ. Аз не й завиждам, тя ми е колежка социоложка. Това ще бъде уникален експеримент в България, досега социолог не е ставал вътрешен министър. Не се сещам друг социолог освен нея, който би се съгласил. Това е много, много далече от социологията, защото вътрешният министър е човек на твърдата ситуация, на тайните твърди решения и т.н. Но, от гледна точка на капацитет на г-жа Бъчварова, мисля, че е много удачен избор. Тя вече е човек с опит, била е четири години завеждащ кабинет в министерство, сега вече е вицепремиер няколко месеца. Не мисля, че ще съжалява г-н Борисов, че я е предложил. Жена, която изключително умело избягва скандали и не защото лавира, а защото не доближава точката, където пари.

Мисля, че ще се справи, ще видите, малко неочаквано за всички, но ще се справи. Тя е достатъчно хладнокръвна, не е човек на сензациите, не е на резките движения. Мисля, че изборът е блестящ.

Борисов е много силен импровизатор. Далечните му замисли, това не е неговата стихия, но бързата реакция, точното намиране на решения в една трудна ситуация е характерно за неговия спорт, той е каратист. В каратето няма много да се философства, освен общите принципи, трябва да се внимава за момента и да се действа много точно в дадения момент.
Ами той всъщност сне всички напрежения - и вътрешните, и външните. Той удовлетвори своите критици, като каза: "Добре, няма да стоя като Китайска стена зад Лазаров и Писанчев", а от друга страна не даде победата на тези, които бяха техни противници, а просто отстрани и вътрешния министър.

(пред БНР)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай