Не ни трябва президент манекен

Не ни трябва президент манекен | StandartNews.com

Малко вероятно е да има лидерска битка на вота през ноември

проф. Антоний Гълъбов,
социолог

Сигурно е, че залозите на предстоящия президентски вот са по-големи, отколкото непосредствено видимото и самият предстоящ избор. Това е така, защото от развитието на ситуацията около президентските избори до голяма степен ще зависи подреждането на партийната система през следващите години. От тази гледна точка призивът на премиера Бойко Борисов, че лидерите трябва да се кандидатират, е разбираем. Но, от друга страна, е напълно очевидно, че един партиен лидер не може да е обединител на нацията, каквото и да означава това. По простата причина, че всяка политическа партия представлява само част от обществото.
Според мен има втори план, в който всъщност управляващата партия се опитва да окаже натиск върху опозиционните партии, които недопустимо дълго се забавиха с номинациите си за президентските избори. Само в два случая засега виждаме председатели на партии, които поемат този ангажимент – Красимир Каракачанов и Корман Исмаилов. Те са единствените партийни лидери, които са поели подобен ангажимент и са се ориентирали към президентските избори. Не очаквам да се появят голям брой партийни председатели, които да се явят на този вот.
Сигурно е, че Корнелия Нинова няма да се кандидатира за президент. Но по-сериозният въпрос е в това, че тя зададе

прекалено висока политическа цел на БСП

в сегашното й състояние. Възможността левицата да спечели тези президентски избори остава изключително ниска. Нинова се опитва да управлява криза, която я застига, от една страна, от натиска на АБВ върху БСП, и, от друга страна, от очакванията за възстановяване на влиянието на левицата, което през последните над 2 г. стои на сегашните си равнища и сериозна вероятност за увеличаване на подкрепата й е трудно да се предположи. Нинова се намира в трудна ситуация и няма да се кандидатира за президент. Въпросът е по какъв начин тя ще продължи мандата си като председател на БСП.
Според мен не е възможно и Бойко Борисов да се кандидатира за президент. Защото отговорностите на изпълнителната власт в момента са толкова големи, че няма как да се очаква, че министър-председателят ще изостави това поле, за да се кандидатира за президент. Без съмнение бъдещият президент трябва да е човек, който е в състояние да осмисли отговорностите на президентската институция. Възможностите на тази институция и значението й в политическия живот са много по-големи, отколкото изглеждаха, а в същото време остават дълбоко непознати. Ние нямаме нужда от манекен, от човек, който да се явява като церемониалмайстор само на различни събития. Имаме нужда от човек с ясна позиция, който може да отстоява позициите си, и, който е в днешния ден, мисли с категориите на съвременната международна политика. Защото е очевидно, че ни предстоят трудни години, в които светът като цяло се пренарежда в огромна степен. Така че

позиционирането на България е много важен въпрос

Колкото до сигурността и стремежът едва ли не да се търсят генерали, които да заемат тази позиция, не трябва да се забравя, че общественият ред и националната сигурност са изключителна отговорност на изпълнителната власт. Президентската институция има спомагателна роля в това отношение.
Все още нямаме пълния набор от кандидат-президенти. Затова дали има такъв кандидат-президент ще стане ясно най-рано в средата на септември. Политическите партии скъсиха допълнително периода на предизборната кампания, което не е добър сигнал. Това означава, че в по-голямата част от партиите липсва яснота към какъв тип кандидатури трябва да се ориентират. Оттам идва и доста голямото разпиляване от гледна точка на търсенето на някакъв образ, което най-вероятно ще продължи. Всъщност фразата „обединител на нацията" в известен смисъл е анахронизъм, тъй като тя в републиканска конституция се появява и продължава да съществува от периодите на монархическите конституции. Няма как политик, избран от мнозинство и подкрепен от определена политическа партия, да бъде мислен като обединител на нацията. Смисълът на тази фраза е друг – че той трябва да изразява единството на нацията, да работи за постигането на диалог в страната, за изразяването на общи позиции, но не, че той самият е някакво олицетворение на единството на нацията, тъй като това е формула от монархическия институт, а не вътрешно републиканска.

записа Михаела Благоева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай